Хочу розповісти про свій заклад на міському сайті. Що можете запропонувати?

12 форматів, які можна (і треба) показати потенційному рекламодавцю.

Ситуація: до редакції звертається місцевий ресторатор (або рекламна агенція, яка займається просуванням закладу). Вони пишуть: ми готові у вас рекламуватися, але вигадайте щось цікаве. Які формати реклами ви можете запропонувати?

Розповідаємо, що ми би відповіли та які рекламні формати запропонували би ресторану The Білка (ну і назва, хто її вигадав 🙃)

Промо закладу через історію власника

Як зробити: журналістський матеріал з акцентом на життєву або бізнес-історію власника (помічений як “Партнерський” або “Промо”)

Тест

Як зробити: цікаві та несподівані питання з фото страв та варіантами відповідей. Розважальний ігровий формат, який познайомить з закладом та його меню.

Сервіси: Якщо ваш сайт не має власного функціоналу для тестів, можна скористатися безкоштовним PlayBuzz або Tilda.

Рейтинг

Як зробити: спільно з адміністрацією закладу складаєте рейтинг. У фокусі може бути що завгодно: 7 популярних страв, які замовляє кожен третій відвідувач; 7 фірмових страв від шеф-кухаря ресторану The Білка; 7 таємниць ресторану, в якому немає меню та офіціантів. Головне — обрати небанальну тему і не називати текст на кшталт “Вишуканий ресторан The Білка чекає гостей”.

Конкурс

Як зробити: збираєте історії закоханих пар, їхні фотографії і влаштовуєте голосування. Ресторан виступає спонсором, нагороджує переможців призами. Сам конкурс протягом 2–3 тижнів гарантовано буде одним із найбільш відвідуваних розділів сайту, і на його сторінці можна розмістити рекламу спонсора (інформацію про нього, лінк на сайт, умови акції, рекламний банер) Пара-переможець отримає святкову вечірю у ресторані та фотозвіт на сайті.

Безкоштовний сервіс: PlayBuzz

Гра

Як зробити: онлайн-генератор вітань, розроблених у фірмовому стилі спонсора гри. Доповнюються інформацією про заклад та вечірку. Або онлайн-генератор випадкових страв, які варто спробувати у ресторані (і які точно не розчарують).

Кулінарний блог

Як зробити: одноразова публікація, серія матеріалів або постійна рубрика, спонсором якої буде заклад. Кожен матеріал містить інформацію про сам заклад. Плюси як для ресторану (бо формує імідж та підвищує лояльність), так для сайту (бо цікаво та корисно читачам).

Пояснюємо на пальцях (міфи та факти)

Як робиться: формат пояснювальної журналістики, в якому є згадка про рекламодавця та інформація, яка: 1) руйнує міфи навколо продукту 2) розповідає цікаві факти про нього 3) дає відповіді на типові питання, які часто соромно поставити.

Брендування головної сторінки сайту чи окремого матеріалу

Як зробити: в дизайн сайту вбудовується фірмовий стиль компанії-замовника. Найчастіше видозмінюють шапку і фон. Стандартну кольорову гаму сайту, окремого матеріалу, розділу можна змінити на фірмові кольори рекламодавця.

Список або огляд

Як зробити: збираємо цікаві факти, корисні поради або захоплюючі історії. І все це пакуємо у вигляді списку, огляду чи чек-лісту.

Розміщення у розділі “Афіша”

Як робиться: у розділі “Афіша” викладаємо інформацію про всі заходи, які відбудуться у закладі протягом найближчого тижня, місяця, кварталу. Або ж анонси можна додати у підбірку подій тижня / місяця (якщо ви готуєте такі для сайту).

Спонсорство спецпроекту

Як зробити: рекламодавець виступає спонсором серії журналістських матеріалів, в яких розповідають не про сам бренд, а про ті теми, речі, явища, які близькі його потенційним користувачам і з якими хотів би асоціюватися сам бренд. Це називається нативною рекламою, і ми вже не раз розповідали, що це таке і з чим його їдять. Сторінка може бути забрендована під спонсора і містити інформацію про нього на початку або наприкінці матеріалу.

Відео для соцмереж

Як робиться: відео від 1 до 2 хвилин з титрами та лого партнера (наприклад, у верхньому куточку). Розміщується на сайті та соцмережах (Facebook, Instagram)

Читайте також:

Хто він — менеджер з реклами для регіональних медіа — і як його знайти

#ДеГроші: Простий шаблон для створення бази рекламодавців. І поради щодо роботи з нею

Олександр Білінський, ментор Агенціії розвитку локальних медіа “АБО”

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах