Як вигадувати теми для публікацій: 5 лайфхаків

Це працює, перевірили на власному досвіді

Вам потрібно сформувати план публікацій на місяць наперед, але вигадавши кілька тем, застрягаєте і далі — ніяк? Якщо така ситуація вам знайома, читайте підбірку лайфхаків, які допоможуть з легкістю креативити й творити нові ідеї для матеріалів.

Власне, лайфхаки не нові. Але ми описуємо їх, спираючись на власний досвід. Увесь цей арсенал ментори агенції «АБО» застосовували, працюючи із нашою мережею гіперлокальних сайтів.

Ці прийоми стануть у нагоді редакторам міських медіа, які хочуть творити унікальний контент і давати читачам дещо більше, аніж повідомлення від місцевих прес-служб.

Генерувати потенційні теми краще колективним брейнстормінгом. Але, якщо що, то можна і наодинці.

Відштовхніться від останніх новин

Придивіться до новин, розміщених на вашому сайті і на сайтах-конкурентів. Навіть, якщо вони якісно написані, все одно до кожної з них можна скласти довгий список нерозкритих питань. А ще в процесі у вас виникне багато ідей дотичних до теми. Записуєте усе. Принаймні, щось одне точно підійде для майбутнього матеріалу.

Наприклад, під час візиту ментора до однієї з редакцій нашої мережі, ми «розкручували» таким чином новину про те, що місцева частина служби «101» отримала з Польщі б\у-шну пожежну машину.
За п’ять хвилин журналісти придумали більше 10 потенційних тем для публікації. Ось кілька з них:

  • Розмова з пожежниками, які будуть працювати на цій машині. Яка різниця в порівнянні з нашою технікою?
  • Порівняти організацію пожежної охорони в Україні і Польщі
  • Який стан пожежних гідрантів у місті і районі?
  • Чи пропускають водії пожежників, коли ті їдуть на виклик?
  • Який реальний середній час доїзду пожежників по місту і району
  • Історія цієї пожежної машини. В якому місті її використовували до цього?
  • Історія пожежної частини міста

Гра у асоціації

Ця техніка схожа до попередньої, але тут список тем ми витягуємо лише з одного слова. Точніше, слів має бути багато, і кожне з них нам має допомогти придумати хоча б одну гарну ідею.

Слова можуть бути будь-які. Навіть зі слова «чайник» можна щось витягнути. Наприклад, взяти у місцевої поліції інформацію по аваріям за кілька останніх років і проаналізувати, скільки із них було скроєно водіям-новачками, а скільки — досвідченими. Чи вирахувати середню вартість склянки окропу, якщо підігрівати воду в електрочайнику, враховуючи тарифи на електроенергію у місті.

Але краще за все виписати слова, які є умовними «тегами» для вашого міста. Вийде приблизно такий список: дороги, лікарня, школа, мер, дитячий садок, стадіон, бізнес і тому подібне.

Візьмемо, до прикладу, слово «лікарня». Придумаємо кілька тем для якогось абстрактного міста:

  • Чи є дефіцит кадрів у місцевій лікарні? Чи влаштовуються на роботу молоді спеціалісти?
  • Які приміщення у лікарні потрібно ремонтувати, коли це будуть робити?
  • Чим годують у лікарняній їдальні?
  • Які операції роблять у районній лікарні? Скільки і яких зробили за рік? Скільки пацієнтів померло?
  • Який відсоток вагітних народжують у місцевому пологовому будинку, чому частина з них народжували в інші міста

Підняти старі публікації

Майже з кожної історії, за яку беруться журналісти, можна зробити невеликий серіал. Але на практиці в більшості випадків все обмежується однією публікацією. Тому є сенс переглянути матеріали за останній рік, два, три і виписати ідеї, які виникнуть під час цього.

  • Давали публікацію про збір коштів на лікування дитини з важкою хворобою — давайте тепер дізнаємось, як вона почувається зараз.
  • Був матеріал про резонансну аварію — а чим закінчилось слідство? Яке покарання отримав винуватець, як почуваються люди, що були поранені під час ДТП?
  • Була стаття про місцевого дивака-винахідника і його амбітні плани — давайте зателефонуємо і дізнаємось, чи зміг він їх реалізувати.
  • Писали про обіцянки чиновників, ті їх не виконали, а всі про це забули — давайте нагадаємо і розберемося, чому справа заглохла.

Дзвінок другу

  • Про що ви радите нам написати?
  • Про що б ви хотіли почитати на нашому сайті?

Ці два питання, можна задавати будь-кому, хто входить у цільову аудиторію вашого сайту. Але найцікавіші відповіді дадуть люди, найбільш обізнані у житті міста — чиновники, депутати, громадські активісти, підприємці. Складіть список персон, яким є сенс зателефонувати. І набирайте по черзі їхні номери.

Але одразу налаштуйтесь на те, що розмова не повинна бути короткою. Дайте людині відчути свою значимість і насолодитись тим, що місцеві журналісти з нею радяться. Потрібно поспілкуватись хвилин 10–20, щоб у вашому блокноті з’явились нові ідеї.

Коли Агенція розвитку локальних медіа «АБО» знаходилась ще у зародку і частина її команди працювала над сайтом Дирижабль у Ямполі Вінницької області, в списку людей, до яких ми телефонували, був мер міста. Він людина комунікабельна і спілкуватись з ним було легко. Ми набирали його номер ледь не щотижня. Втім перші п’ять-десять хвилин розмови, як правило, не давали нових ідей для публікацій. Розговорившись, мер починав підкидати гарні теми.

Спостерігайте

Будьте постійно в режимі пошуку тем. Відмічайте в записнику у смартфоні усі ідеї, що виникатимуть протягом дня. П’єте у кав’ярні каву: «Можна порівняти ціни на американо і еспресо в усіх популярних закладах міста». Робите помітку. Гарна ідея, чому б і ні.

Шукайте теми під час спілкування з друзями, прислухайтесь до розмов в магазині чи маршрутці, читайте об’яви на стовпах, тощо.

Наприклад, під час тренінгу для редакції у Чорктові Тернопільської області ментор «АБО» помітив, що багато балконів старих будинків в центрі міста виглядають просто жахливо. Здається, вони ось-ось впадуть. І, виявляється, такі випадки були. Втім, місцеві журналісти тему аварійності балконів до цього часу ніколи не піднімали.

До речі, гості міста часто звертають увагу на речі, які місцеві просто уже не помічають. І це можна використовувати. Будете робити комусь екскурсію — спостерігайте за тим, що привертає увагу приїжджої людини, дивує чи захоплює її. Наприклад, поламані лавочки у міському парку ви вже сприймаєте як норму, а для свіжого погляду — дикість. До шансону в маршрутках всі місцеві звикли, а чужій людині він різатиме слух. Усе це можна «переплавити» у хітові матеріали.

Євгеній Фролов, ментор Агенції розвитку локальних медіа «АБО»

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook і тижневу розсилку від Білки. Там ми ділимося корисними лайфхаками для регіональних редакцій.

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах