Як перетворити конкурс «Людина року» на вагому для міста подію: покрокова інструкція

Вдалі рішення наших команд, корисні лайфхаки та помилки, яких варто уникати

У грудні 9 редакцій мережі АБО провели конкурс «Людина року-2018», під час якого місцеві жителі обирали тих, хто протягом року був генератором змін у місті та надихав інших своїми діями. Серед переможців — бригада ремонтників, хореограф, лікар, керівник благодійного фонду, священик і не тільки.

Проаналізували їхній досвід і готові ділитися алгоритмом організації конкурсу, який стане вагомою подією у місті та на який чекатимуть щороку.

Оберіть учасників разом із читачами

Читачі пропонували свої варіанти у соцмережах, надсилали на пошту та у Viber

Пропишіть чіткі умови, яким мають відповідати потенційні учасники. Це мають бути місцеві жителі або уродженці міста, які за минулий рік зробили щось знакове для міста чи громади, змінювали його або популяризували в Україні чи за кордоном. Наприклад, на Конотоп.Сity можна побачити лише громадських діячів, викладачів та спортсменів — і ніяких чиновників. А от у Троїцькому навпаки переміг голова ОТГ, який отримав 20% усіх голосів.

Попросіть читачів не лише надсилати ім’я та прізвище людини, але й її посаду чи сферу діяльності, конкретні досягнення за рік та фото для голосування. Таким чином ви уникнете занадто розмитих формулювань на кшталт «За те, що він молодець» або «За те, що робить щось для міста у непростий час» і допоможете зробити свідомий вибір під час голосування.

Знайдіть рекламодавця

Вибір рекламодаця залежить від особливостей міста — від дизайн-студії до хлібозаводу

Якщо вдасться — беріть навіть декількох рекламодавців. Звичайно, можна обмежитися символічними нагородами від редакції — зробити дипломи учасникам або ж кубок переможця. Однак наявність призів від спонсорів підвищує зацікавленість учасників та посилює їх бажання отримати якомога більше голосів.

Цього разу знайти рекламодавців під конкурс вдалося 3 редакціям. Переможці отримували безкоштовну фотосесію, а також грошові призи у розмірі 500 та 1000 гривень. До речі, переможниця у Волновасі переказала свій виграш дитячому реабілітаційному центру.

Для рекламодавців цей формат конкурсів вигідний, адже він популярний серед читачів нашої мережі і приносить велику кількість переглядів. Найактивніше цього разу голосувала аудиторія сайтів Петропавлівка.City та Волноваха.City — там конкурси отримали по 23 тисячі переглядів і 4636 та 3293 голосів за учасників.

Прорекламуйте конкурс

Найкраще це вдалося Сватове.City

І це не обов’язково має бути платна реклама у Facebook. Звісно, так ваш допис побачить більша аудиторія, однак є і безкоштовні варіанти. Розмістіть пост про старт голосування у місцевих пабліках у соцмережах, попросіть запостити його на особистих сторінках місцевих лідерів думок, а також учасників голосування. Для більшого охоплення під час голосування можна окремо розповідати історію кожного учасника.

Зовсім неочікуваним цього року став конкурс на Сватове.City, у якому брав участь полонений моряк Євгеній Семидоцький. Розголосу сприяли пост журналістки Ольги Решетилової на своїй сторінці у Faebook та інформаційне агентство Вчасно. Така хвиля у соцмережах призвела до його перемоги — хлопець отримав 1127 голосів. Це один із рекордів у нашій мережі. Трохи більше отримав лише переможець конкурсу на Петропавлівка.City — 1187 голосів.

Вже після завершення голосування журналісти UA:ДОНБАС і каналу «112:UA» зняли про сюжети про конкурс. Загалом він отримав більше 12 тисяч переглядів.

Стежте за перебігом голосування

Голоси накручували у двох конкурсах

Під час конкурсу редакції Попасная.Сity та Калинівка.City помітили накручування голосів за певних кандидатів. У Попасній читачі навіть вимагали анулювання голосування, однак визначити ботів доволі складно — навіть детально проаналізувавши усі акаунти. І навіть подібні замовлення на сайтах чи у соцмережах — не доказ. Адже накручування голосів могли замовити конкуренти або прихильники кандидата без його відома.

Незважаючи на те, що два лідери накручували голоси то собі, то один одному і майже зірвали голосування, редакція Попасная.Сity вирішили нагородити дипломами трьох лідерів. А от Калинівка.City планує дискваліфікувати двох учасників, які накрутили по 5 тисяч голосів.

Для запобігання таким випадкам редакціям необхідно прописувати умови дискваліфікації конкурсантів та пильно стежити за перебігом голосування. Адже коли за годину в учасника +100 голосів і за увесь час конкурсу лише один пост на власній сторінці з невеликою кількістю лайків — це привід пошукати можливі джерела такої активності.

Проведіть офлайн-церемонію нагородження переможців

Петропавлівка.City поєднали нагородження зі святкуванням першої річниці сайту

Один із вдалих прикладів цього року — церемонія, яку організувала редакція Петропавлівка.City. Головний редактор із командою не лише відзначили учасників та переможця, але і влаштували свято із шампанським та концертною програмою. Нагородження поєднали із відзначенням першої річниці роботи сайту. До речі, читачі за тиждень запропонували найбільше кандидатур — їх було 38. І голосували теж активно — загалом учасники отримали 4636 голосів, що свідчить про запит на такий конкурс у громаді.

Редакція Конотоп.City не влаштовувала церемонію нагородження, однак свої дипломи учасники отримали особисто. А в якості бонусу записали новорічне привітання для міста.

Юліана Охотнік, менторка Агенції локальних медіа “Або”

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах