Як ми вели YouTube неправильно (і майже все виправили). Досвід онлайн-журналу Свої.Сity

YouTube-канал Свої про життя на сході України виріс в 10 разів за останні пів року та зібрав понад 270 тисяч переглядів відео. Команда стартувала всього зі 130 підписників, тому що раніше рідко створювала відеоконтент. Саме з початком великої війни Свої активніше стали розвивати власний канал. Це сталося з кількох причин: аудиторія хотіла бачити відео про схід більше, ніж тексти, команда мала нові людські ресурси для виробництва і, найголовніше, нарешті поставила для себе в пріоритет зібрати аудиторію на цій платформі.

Координаторка Свої Гаяне Авакян та seo-спеціалістка Лілія Шепелянська пояснюють, що змінилося в тому, як команда веде канал тепер. Це зовсім не шкідливі поради, а реальні помилки, яких ми припустилися і які не радимо повторювати іншим ⚡

Забивали на системність

З початку війни на каналі з’явилося понад 80 відео. До цього за кілька років їх було зовсім мало. Щоб системно оновлювати канал, редакція переорієнтувала одного з журналістів на формат відеоінтерв’ю — Свої розмови. Максим Бондарєв спілкується із земляками за актуальними інформаційними приводами (такі зум-відео видаємо день в день з мінімальним монтажем), а також запрошує їх на розмови в наш київський офіс (тут знімаємо у форматі міні-студії).

Також відео знімають журналісти Свої Марина Терещенко (репортажі з міст сходу в умовах війни та про переселенців) та Наталія Бірюкова (вона знімає Свідчення війни — монологи людей, які постраждали від війни росії проти України).

Останнім часом ми намагаємося щодня одновлювати канал відеоконтентом. Але зараз в черзі на монтаж вже маємо понад 10 відео. Якщо раніше цим для нас займалися різні спеціалісти з відеовідділу Агенції “Або”, то зараз ми системно вантажимо роботою одного монтажера (привіт, Назар 👋) і знаємо, що він може оперативно підхопити “гаряче” інтерв’ю, змінити пріоритет, оперативно допомогти з адаптаціями під соцмережі.

Не заморочувалися над каверами

Ми мало приділяли увагу візуальному стилю каналу та графіці у відео. Коли заливали відео, найчастіше просто обирали для обкладинки кадр з відео. Хоча на всіх тренінгах нам пояснювали, що якісна обкладинка з фразою дуже впливає на перегляди відео, потрапляння в рекомендації 🤦‍♀️

Зараз ми обрали два формати каверів, які замовляємо дизайнеру перед публікацією відео. Цей же стиль підтримуємо у графіці відео (титрах, заставках). На кожній обкладинці — обов’язково герой відео та найважливіший меседж, який привертає увагу.

Забивали на таймкоди та інші важливі дрібниці

Хрономентраж наших відео різний. Репортажні ролики та монологи зазвичай до 10 хвилин. Інтерв’ю — від 30 до 60 хвилин. Фільми свідчення про Святогірськ та Бахмут — 1,5–2 години. Тому для швидкої навігації в двох останніх форматах автор відео прописує таймкоди з важливими темами, питаннями. Їх треба починати з 00:00 та розміщувати в описі до відео. Платформа автоматично розіб’є таймлайн вашого відео на ці логічні фрагменти.

Чому ми ніколи такого не робили, а зараз почали? В першу чергу, це користь для користувача, який може зекономити час і подивитися конкретний епізод, який його цікавить.

Також тепер ми додаємо до відео геолокації (де зняте відео, про яке місто йдеться), мову відео та за необхідності дублюємо опис та назву різними мовами для користувачів з різними інтерфейсами (це можна зробити при редагуванні відео в меню“Субтитри”).

Також багато відео в YouTube ми тепер публікуємо як прем’єру (треба поставити галочку під час завантаження відео). Це допомагає з просуванням відео, бо користувачі отримують сповіщення про нове відео на каналі. Раніше ми не використовували цей інструмент взагалі. Він класно працює на довгих відео — коли ти бачиш, скільки користувачів в режимі реального часу дивляться відео онлайн.

Не оптимізували відео під пошук

Раніше ми не приділяли увагу оптимізації відео в YouTube під пошук та рекомендації, хоча це найбільш ефективний інструмент для просування відео. Теги YouTube — це слова та фрази, які описують ваше відео та надають додатковий контекст, щоб допомогти людям знайти ваш контент. За тегами, які додаємо у відео, можемо знайти його потім у пошуку.

Процес додавання тегів для відео є досить простим. Ви можете використовувати як власні теги, так і скористатися спеціальними сайтами для підбору тегів. Наприклад, підбираємо ключі на keywordtool.io для нашого фільму про Бахмут.

Ще одне зручне розширення для тегів VidIQ. Встановлюється просто у браузері і під кожним відео можна буде дивитися необхідну інформацію щодо тегів.

Як найкраще використовувати теги?

  • Алгоритм YouTube враховує перші кілька тегів вашого відео під час ранжування контенту в результатах пошуку. Зважайте на цей момент і вказуйте першим тегом ваше ключове слово.
  • Перші теги потім бажано продублювати в заголовку та в описі, що також допомагає алгоритмам краще ранжувати відео.
  • Використовуйте кілька загальних тегів, які описують вашу тематику загалом, наприклад, “війна, Україна, новини”, щоб алгоритми Ютуб зрозуміли про що ваше відео. Але намагайтеся більшою мірою використовувати довші теги, щоб зрозуміло було контекст відео.

Забивали на промоцію

Загалом кожне відео для YouTube продовжує життя ще на чотирьох інших майданчиках та збирає охоплення там.

Якщо раніше ми дублювали повне відео у Facebook, то зараз розміщуємо тільки тизер (до 90 секунд) з посиланням на повне відео.

Також відео промотуємо у сторіз та Reals в Instagram, робимо нарізки з інтерв’ю в Telegram. Але найбільший ефект бачимо у нарізках для TikTok. Ми нещодавно створили акаунт (раніше думали, що наш контент для цієї соцмережі не підходить), а на нього підписалося вже майже 4000 користувачів, а деякі фрагменти відео набирають десятки і сотні тисяч переглядів.

PS

На каналі Свої ми поки не використовуємо такий важливий YouTube-функціонал, як Shorts, Спільноти та прямі ефіри. Підписуйтеся на Свої в YouTube, щоб слідкувати за нашими відеоекспериментами — http://bit.ly/svoi_youtube

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах