Що робили в “Або” цілий рік? 20 змін, нових форматів та викликів у роботі на сайтах мережі The City

Розповідаємо, яким був 2020–й для Агенції

Агенція розвитку локальних медіа “Або” об’єднує 50 інформаційних сайтів у містах з населенням від 20 до 250 тисяч. Ми представлені майже у всіх областях України (за виключенням Кіровоградської та Волинської), є два регіональних медіа — Кавун.Сity (Херсон) та Свои.Сity (онлайн-журнал для мешканців Донецької/Луганської областей та переселенців), а також медіа про відпочинок на морі — Оmore.City.

2020 рік для Агенції — це рік масштабування, пошуку нових людей у команду, управлінських розфокусувань, контентних проєктів та технічної роботи над сайтами, якою займаються програмісти та SEO-спеціалісти. Про це і розповімо детальніше.

📨Щоквартальні листи редакторам мережі

Засновник Amazon Джефф Безос щорічно розповідає про свою стратегію та принципи управління в листах до акціонерів (до речі, в цьому році Якабу видало книгу “Листи Безоса” — там багато цікавого).

Ми почали писати щоквартальні листи — дорожні карти. Але зараз розуміємо, що фактично це був річний план. Ось п’ять пріоритетів, які ми окреслили у першому листі: 1) гроші для редакцій; 2) партнерство (контентні проєкти на всю мережу); 3) експертна допомога партнерам; 4) якісна місцева журналістика; 5) експерименти.

На початку року ми вважали, що головна наша перевага перед іншими локальними українськими медіа — у сильній спільноті, спільній координації та впровадженні принципів sharing economy — економіки спільної участі. Це бізнес-модель, за якої люди, команди і бізнеси об’єднуються, щоб спільно створювати продукти, які б було не під силу створити самостійно.

💸Віддалений департамент продажів

Головний біль усіх медіа (не тільки локальних) — це монетизація. Розуміючи це, ми багато зусиль приділили навчанню редакцій — вебінари, комерційні батли, індивідуальні консультації. Але не у кожного медіа були у штаті менеджери з реклами. Тому ми пішли на експеримент — створили віддалений департамент продажів, у якому зараз працює 5 людей (за кожним закріплені по 3 сайти). Виклик в тому, щоб підтвердити гіпотезу — продавати ефективні рекламні рішення місцевим підприємцям зможуть люди, які не мешкають у цих містах.

Більшість редакцій, які співпрацюють з нашим централізованим відділом продажів, раніше або не працювала з комерцією взагалі, або працювала небагато і несистемно. Це значить, що у них не було бази клієнтів, а місцеві підприємці, відповідно, взагалі не знали, що на сайті можна рекламуватися.

Розробили підписочні пакети. Клієнти щомісяця сплачують певну суму грошей, а за це отримують набір рекламних послуг за вигідною ціною. Таким чином вони отримують рекламу зі знижкою, а редакція — стабільність. В цьому напрямку ще багато викликів, які переносимо у 2021.

💜Контентні проєкти на мережу

Це пункт №2 у нашій дорожній карті. В цьому році ми реалізували декілька контентних проєктів, у яких було задіяно від 10 до 30 редакцій. Команди з Донецької та Луганської областей робили медіасеріали — інтерактивні відеоісторії та тексти про людей, які живуть на сході України (ось приклад — Мы объединились, чтобы воплотить в жизнь идею. И у нас получилось”, “Я исследую восток и не только. 8 историй о тех, кто развивает туризм на Донбассе”). Разом із платформою DOZORRO шукали корупцію у містах та районах — “Антикорупційний спринт”. На кожному сайті виходили також окремі лендінги з усіма матеріалами — приклад з Волноваха.City.

25 локальних редакцій, які співпрацюють з Агенцією, випустили газети із спецпроєктом “Разом проти коронавірусу”, який розрахований на людей старшого віку. Багато писали про медицину та бізнес. Спецпроєкт “Підтримай локальне” — журналісти поговорили з підприємцями про роботу під час карантину, допомогу від держави та адаптацію до нових умов після послаблення обмежень. “Супергерої у білому” — зібрали історії лікарів та медичного персоналу у понад 20 містах по всій Україні.

За кожним контентним проєктом були закріплені ментори, які координували роботу редакцій. Виклик в тому, щоб оптимізувати цей процес, покращити якість текстів та залученість журналістів, бо від пошуку героїв на місцях багато що залежить.

✔️Місячні чек-листи з темами та форматами матеріалів

Коли кількість сайтів почала зростати, а рівень редакцій, мотивація та залученість людей різні, ми впровадили місячні чек-листи. Фактично це редакційний план, який дозволяє робити цікаві та корисні матеріали, а не наповнювати лише новинами та релізами.

Чек-листи розробляють ментори Агенції — ось приклад за жовтень-листопад 2020. Це, з одного боку, можливість мережі The City відрізнятися від інших локальних медіа. З іншого — це наша допомога редакторам та журналістам у формуванні контентної стратегії, погляд зі сторони, як може виглядати місцевий сайт, яких героїв можна пошукати та як сфокусувати тему.

👍Щотижневі та щомісячні SMM-формати

Як і з контентними чек-листами, ми почали експериментувати з SMM-форматами. Це різні опитування, голосування реакціями, розважальні пости, ребуси, візуальні ігри. Розробляли на всю мережу, кожен сайт адаптував під себе і разом рахували лайки, коментарі та охоплення. Ми також склали SMM-каталог для сайтів мережі The City.

💛Новий дизайн сайтів The City

Ми поступово оновлюємо дизайн сайтів мережі, який не змінювався з 2017 року. Точніше, редизайн вже є — його зробила арт-директорка Агенції Катерина Іванова. Але ще не встигли все зверстати — почали з головної сторінки та новин. Плануємо завершити увесь редизайн у першому кварталі 2021-го.

👨‍🔧Довідник місцевих фахівців

Довідник фахівців — це можливість для читачів знайти місцевих сантехніків, автослюсарів, майстрів манікюру, нянь, репетиторів. Для фахівців — це новий формат залучення клієнтів, які шукають на сайті міста або через Google людей для вирішення своїх побутових проблем, навчання, юридичних, медичних, психологічних консультацій. Для редакцій — це формат монетизації на регулярній основі (фахівці сплачують розміщення від 3 місяців до року).

Ми зробили відеопрезентації довідника та формати промо-постів у соцмережах, на сайтах опубліковані блоги редакторів з поясненнями, чим і для кого розділ корисний.

📃Розділ “Вибори”

До місцевих виборів з’явився спеціальний розділ, де можна побачити склад міської ради та інформацію про голову громади. У кожного депутата є власна картка, всередині якої: посилання на декларацію та звіти, всі новини про депутата, біографію, сторінки у соцмережах, фотографії, місце та час прийому, контактну інформацію — телефон, електронну адресу.

Сайти мережі, які заповнили розділ “Вибори”, отримали гарний результат у вигляді переходів з пошуковиків по запитам: “вибори+місто” та “кандидати в депутати”. А ще вони за нашими прогнозами будуть отримувати трафік протягом 5 років за запитами: “депутати, голова +місто”.

ℹ️Піддомени на сайті міста для компаній

У підприємців, які зареєстровані в довідниках компаній, тепер є можливість отримувати піддомени на сайті міста. Ось приклад — віконна компанія Сокос з Волновахи. Їй створили персональну сторінку, оптимізовану під пошукові мережі, з власним доменним ім’ям — https://sokos.volnovakha.city/. Цей функціонал входить у пакет “Прорив” — це комплексні рекламні пропозиції для місцевих рекламодавців, які надають сайти мережі.

Окрім цього, у компаній є можливість зробити онлайн-магазин зі своїми товарами на сайті.

👩‍👩‍👦‍👦Розділи “Привітання” та “Некрологи”

Це традиційні формати у газетах, які ми вирішили перенести в онлайн. Щоб привітати своїх рідних, друзів, знайомих із радісною подією, днем народження чи ювілеєм, читачам не треба навіть виходити з дому. Все можна зробити на місцевому сайті за допомогою спеціальної форми — ось приклади привітань з різним дизайном.

Частина читачів сайтів The City працюють за кордоном — для них це гарна можливість зробити сюрприз родичам. При цьому, можна замовити привітання або на сайті, або “сайт + газета”. Для редакцій — це додаткова монетизація.

🎯Ігри (рулетка, передбачення)

Це два нових інтерактивних формати, які ми запропонували читачам. Окрім журналістських матеріалів, на сайтах The City ми робимо багато конкурсів, тестів, а з цього року з’явилися ігри.

Перша — рулетка. Ось приклади — Чим зайнятися на вихідних у Конотопі під час карантину? Гра-рулетка з простими, але вартими уваги ідеями, Какой фильм о Донбассе вам посмотреть на этих выходных? Крутите рулетку, чтобы выбрать кино

Другий — передбачення. Приклад — Ми знаємо, де ти проведеш відпустку на морі цього літа. Не віриш? Перевір наш сервіс передбачень. Ще не всі редакції зробили власні ігри, бо треба вигадати цікаву концепцію та розробити механіку. Але ми вважаємо, що ці формати сподобаються як читачам, так і рекламодавцям (бо є залучення в історію місцевого бренду).

🐿️Сервіс онлайн-трансляцій

Bilka.abo.media — сервіс текстових трансляцій для українських регіональних та міських медіа. Не тільки для сайтів мережі The City — ним можуть користуватися всі ЗМІ. Раніше ми використовували у роботі російську розробку трансляцій для медіа, але вирішили зробити власну.

Сервіс трансляцій можна використовувати під час сесій міських рад, брифінгів, онлайн-конференцій, виборів, святкових дат, моніторингу заяв або постів у соцмережах. Ось приклад трансляції.

🐱Медіа-кіти

Медіа-кіти розраховані на місцевих рекламодавців та національні рекламні агенції, які інколи звертають увагу на локальні медіа. Ми розповідаємо, як допомагаємо бізнесу знайти нових клієнтів; знайомимо з рекламними форматами та реальними кейсами з цифрами; пояснюємо переваги розміщення на сайті; збираємо ліди від потенційних клієнтів.

Поки що медіа-кіти — це більше інвестиція в майбутнє, бажання не бути провінційними та допомога менеджерам з реклами. Приклади — на Сусіди.Сity ось такий, а на СарниNews.City — такий.

Формати опитування в новинах

Це функціонал, який дозволяє сформувати у адмінці та додати після матеріалу різні формати опитування. Редакторам та журналістам важливо знати, що думають читачі з різних тем або проблемних питань.

Так, є можливості соцмереж, де люди коментують. А тепер це можна зробити і одразу після прочитання матеріалу. Все заради взаємодії з читачами.

🦠Інформер Covid-19

Це інформація про кількість захворювань коронавірусом — у країні, регіоні та містах. Інформер встановлений на головній сторінці сайтів і надає читачам офіційні дані — Міністерства охорони здоров’я та місцевих департаментів. Минулого року на багатьох закордонних та всеукраїнських ресурсах зробили статистичні інформери — ми вирішили, що вони будуть корисні та актуальні і на локальних медіа.

🤑Programmatic-реклама та контентні біржі

Ми підключили всі сайти мережі до Admixer — це українська компанія, яка створює комплексні рішення в сфері programmatic-реклами. Для цього переробили банерну сітку, щоб оптимізувати кількість рекламних місць. Це дозволяє мати пасивний дохід — на сайтах є можливість розміщувати банери місцевих рекламодавців, а коли їх немає — автоматично підтягується programmatic.

Окрім цього, як реагування на кризу і зменшення рекламних грошей, сайти почали працювати з контентними біржами і заробляти на розміщенні SЕО-текстів.

🤝Співробітництво з “Українською правдою”

Коли у нас почало виходити історії, які можуть зацікавити не тільки місцевих читачів, ми почали шукати національне медіа, кому буде цікава співпраця. Відгукнулася Українська правда, де і вийшли матеріали, основа яких — напрацювання журналістів локальних сайтів.

Ось, почитайте — Як в регіонах насправді борються з COVID-19. 5 історій українських районних лікарів” або “5 історій зі сходу, які вас здивують: краудфандинг заради коней, велопенсія та маєток менонітів”

👩‍💻Виправлення помилок на сайтах та автоматична перелінковка сторінок

Багато роботи провели SEO-фахівці. Щоб забезпечити хороший рейтинг сайтів, вони повинні відповідати технічним вимогам пошукових систем. Щоб Google мав можливість знаходити, сканувати, зображати й індексувати сторінки, вони повинні не містити помилок.

Які основні помилки були виправлені: проблеми в sitemap, з заголовками H1-H6, дубльований контент, сторінки з помилкою 500, помилки в robots.txt і інші.

Також зробили автоматичну перелінковку сторінок. За допомогою внутрішньої перелінковки на сайті можна домогтися підвищення рейтингу сторінок в пошукових системах. Це відбувається шляхом збільшення авторитетності сторінки, на яку ведуть посилання в контенті. Вона підіймається вище в пошуку та отримує більше трафіку.

🔎Правильний опис всіх рубрик та розділів на сайтах, рекомендації для мета-тегів статей

Мета-теги допомагають пошуковим системам правильно «розуміти» ваш контент. Причому title і description з’являються в результатах пошуку. Після правильного опису всіх розділів і рубрик сайтів ми отримали: зріст динаміки ключових слів, що розширює кількість доступних запитів, за якими користувачі можуть перейти на сторінки сайту.

👀Впровадження структурованих даних, налаштування RSS та автопостинг у соцмережі

Мікророзмітки сторінок дозволяє їм з’являтися в розширених результатах пошуку. Також за допомогою тега dateModified ми повідомляємо пошуковику про оновлення контенту на сторінці. До речі, зміни в старих статтях добре оцінюють пошукові системи, тому що інформація повинна бути актуальною і сучасною.

Соціальні сигнали впливають на позиції сайту в пошукових системах. До того ж є соцмережі, пости яких не тільки добре індексуються, а й дають більшу вагу посиланню, наприклад, Pinterest. Тому за допомогою стрічки RSS ми для сайтів налаштували автопостинг до деяких соцмереж, зокрема за допомогою спеціальних онлайн-сервісів. Також додали сайти у GoogleNews, щоб генерувати постійний потік трафіку із агрегатора новин.

Вам також буде цікаво:

6 контентних проєктів, у яких редакції мережі The City брали участь у 2020-му

SEO для журналистов: 5 простых шагов для повышения рейтинга статьи в Google

Чому не варто економити на рекламі під час кризи та як переконати в цьому клієнта

Олександр Білінський, співзасновник Агенції розвитку локальних медіа “Або”

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах