Що потрібно знати про візуальний контент для онлайн-медіа

Зібрали декілька корисних порад

Онлайн-медіа — це перш за все про контент, який повинен бути корисним або ж цікавим, але це завжди актуальна інформація. Те ж саме можна сказати про візуальний контент. Картинки ми використовуємо, щоб передати головну ідею або ж підкреслити якісь цікаві деталі.

Обкладинка матеріалу

Переглядаючи новини на сайті, користувач спочатку помічає зображення (адже його легше зчитувати), а потім вже заголовок. Тому обкладинка впливає на те, чи взагалі читач відкриє матеріал. Обкладинкою може бути фотографія, ілюстрація, колаж чи мікс фото та графічних елементів.

Фотографії

Найголовніше правило — завжди слідкувати за тим, щоб зображення були гарної якості. Це впливає на загальне сприйняття контенту. Найкращим рішенням тут стане запросити людину, яка більш-менш розуміється на фотографії та має свою техніку. Можливо, серед ваших друзів чи знайомих є такі люди.

Якщо такої можливості немає, дотримуйтесь таких правил:

  • Знімайте на фотоапарат або телефон з потужною камерою.
  • Фотографії краще робити вдень, коли ще світло. Лайфхак — на світанку та на заході сонця виходять дуже м’які по освітленню кадри.
  • Фотографуючи людину або якийсь конкретний предмет, прослідкуйте, щоб у кадрі не було зайвих речей, які можуть привертати до себе увагу. Знайдіть якийсь нейтральний фон.
  • Робіть побільше кадрів. З них буде легше обрати той самий.
  • Важливою також є обробка фото. Готові фотографії можна зробити ще кращими, використовуючи редактори фото.
  • Людина в кадрі завжди привертає більше уваги, ніж предмети, будівлі, природа чи щось інше. Для більшого ефекту герой має дивитись у кадр. Очі — це головне в портреті.
unsplash.com

Якщо використовуєте вже готові фотографії, обирайте більш мінімалістичні зображення — без зайвих деталей. Просто у пошуку введіть: minimalistic + ваш запит.

Із безкоштовних ресурсів я рекомендую використовувати unsplash.com. Фотографії тут завжди стильні та якісні. Мінусом є те, що вибору не так багато, тож ваш контент може бути не унікальним.

Ілюстрації

Ілюстрація — мабуть, найкращий спосіб доповнити текстову інформацію. Звичайно ж, не треба її використовувати усюди.

По-перше, це віднімає багато ресурсів (часових та фінансових). По-друге, перенасичення ілюстраціями на сайті може швидко набриднути. Тому краще використовувати її локально, в спецтемах наприклад. Це урізноманітнить контент, але не слід забувати про загальну стилістику (ілюстрації на якусь одну тему мають бути стилістично схожими).

babel.ua

Щоб влучно проілюструвати статтю, художник має добре ознайомитись з матеріалом, тому ухваливши таке рішення, ви повинні підготувати все заздалегідь. Якщо ви не маєте на це багато ресурсів, але дуже хочеться, є кілька сайтів, які можуть допомогти.

Наприклад, app.itg.digital. Це конструктор ілюстрацій. Тут діє підписка, але зображення в jpg можна завантажувати безкоштовно. Наразі є 5 стилів ілюстрацій та дуже багато об’єктів, які поповнюються. Ви можете створити свою ілюстрацію, замінюючи предмети на інші та змінюючи кольори.

На canva.com можна обрати готовий шаблон, замінивши його. Або створити з нуля, використовуючи різноманітні елементи.

Приклади медіа з гарним візуальним контентом

knife.media — у матеріалах частіше використовують якісні та небанальні фотографії, в більшості випадків мінімалістичні. Рідко — ілюстрації.

babel.ua— новини переважно доповнені фотографіями людей, є також колажі. А от ілюстрації використовують в конкретній рубриці в одній стилістиці.

reminder.media— тут основний контент бачимо з фотографіями, а також обкладинки, де поєднуються фото та графічні елементи. Ілюстрації також мають єдину стилістику та тему.

kunsht.com.ua — здебільшого використовують ілюстрації, які дуже різняться за стилістикою. Також іноді бувають колажі.

Розвивайте візуальну мову

Якщо оточувати себе більшою кількістю приємних і якісних речей, ваше сприйняття візуального буде покращуватись. Для цього дивіться частіше такі ресурси як pinterest.com

Це, мабуть, найпопулярніший ресурс для збереження картинок. Тут є все що завгодно: від фотографій до рецептів страв. Його фішка в тому, що дивлячись якесь зображення, ви відразу бачите десятки схожих на нього за настроєм та стилістикою. Зберігати картинки можна на різні дошки, які ви створюєте.

Почніть виділяти десь пів години вдень на перегляд цікавих робіт та не забувайте зберігати собі на дошку. Через деякий час варто почати аналізувати, те що вам подобається. Подумайте та знайдіть закономірності в тому, на що саме ви звертаєте увагу і що зберігаєте.

Ще цікаві ресурси:

designspiration.com

behance.net

dribbble.com

abduzeedo.com

theinspirationgrid.com

Катерина Іванова, арт-директорка Агенції розвитку локальних медіа “Або”

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах