Шерінг до групи на Facebook: як правильно

Що таке “шерінг” або “посів” у соціальних мережах, та яким він має бути у здорової людини? Стисло й практично розкаже цей блог.

Уявімо: ви написали й гарно оформили матеріал, поділилися ним на сторінці Facebook та чекаєте, коли з’являться перші реакції та шалений трафік.

Що ще можна зробити?

Перше, що спадає на думку, — це шерінг до популярної групи в соціальній мережі.

Шерінг, або посів, — це можливість зробити репост певної публікації до групи на Facebook (публічної чи закритої) для того, щоб її учасники побачили та провзаємодіяли з вашим матеріалом.

Алгоритм здається таким простим і примітивним, але може дати справді вражаючий результат охоплення і переходів на сайт.

30 000 охоплення публікації можна досягнути саме таким способом — зарепостити новину в декілька груп.

Про групи на Facebook, чим вони відрізняються від сторінок та чому не варто ігнорувати цей ресурс — читайте ось тут: Групи на Facebook: як використовувати і навіщо.

Отже, кілька правил, які допоможуть шерити в групи правильно:

1. Зверніть увагу на тематику групи.

Як правило, в центрі вашої уваги — локальні групи, спільноти місцевостей, областей, районів і міст, об’єднання людей за територіальним інтересом. Наприклад: Харків Патріотичний.

Іноді це можуть бути і спільноти за інтересами (Нова українська школа). Але переконайтеся, що матеріал за тематикою добре впишеться туди.

Користуйтеся пошуком, щоб знайти найбільш масштабні спільноти.

2. Оцініть активність групи.

Нові пости мають з’являтися щодня. Вони мають бути коментовані та до них мають лишати реакції. Чим більше — тим краще (тим вища активність в групі).

Висока активність і багато зацікавлених учасників — отже, є всі шанси, що ваш матеріал помітять та оцінять.

3. Вступіть в групу від імені сторінки вашого медіа.

Так, в сучасному Facebook можна вступити в групу не тільки як приватний профіль. Бізнес-сторінки також можуть це робити. Вступіть для того, щоб шерити новини від імені бренду власного медіа — це зробить його впізнаваним.

Після вступу виглядати буде так: система попереджатиме вас, що інтеракція відбувається від імені сторінки медіа.

4. Домовляйтеся з адміном.

Як правило, на чолі групи стоїть люди, що створила й розвиває цю спільноту. Уважно читайте правила групи — часом вони забороняють публікацію комерційних матеріалів, самореклами, посилань чи певних сторонніх ресурсів.

Вступіть в діалог з адміністратором групи, якщо правила незрозумілі вам чи ви дуже прагнете шерити від імені свого медіа, але сумніваєтесь, чи маєте дозвіл на це.

5. Зашерьте від імені реальної людини.

Шерінг від імені реального профілю людини (з фото на аватарці, адекватним іменем та заповненими особистими даними) викликає більше довіри та не провокує упередженого ставлення до матеріалу.

6. Додайте підводку. Але добре обдумайте.

Підводка в групу від імені сторінки медіа: може бути менш “живою” і більш медійною, професійною. Це підводка з погляду редакторів та журналістів.

Не стримуйтесь та увімкніть професійність на максимум. Тут це нормально.

Підводка до репосту в групу від імені реальної людини: має бути максимально “людська”. Це жива людина — активіст, що пише в групу, бо дуже сильно хоче ділитися і бачить у цьому свою високу мету. Це не журналіст, не маркетолог, не менеджер, не редактор.

Розслабтеся. Адже реальна людина напише підводку з іншою пунктуацією та стилістикою. Додайте сюди сленг та emoji.

7. Складіть контент-план на поширення.

Створіть Excel-файл з колонками: Посилання н а пост | Група | Підводка від імені людини | Підводка від мені медіа.

Це допоможе систематизувати роботу.

8. Аналізуйте.

Навряд вам потрібні групи, де ваші матеріали ніколи не лайкають. Це можуть бути або дуже специфічні спільноти (цілковитий гумор, політичні меми, відео з котиками, реклама), або “мертві” спільноти, де ніколи нічого не відбувається і учасники не бачать матеріали, що потрапляють сюди, у своїй стрічці новин.

Навіть якщо ваш матеріал хороший, наплив ось такого неякісного інформаційного шуму “переб’є” його в стрічці новин користувачів. Варто працювати з групами, де постять більше-менш якісний контент.

Після того, як пост зашерили, варто слідкувати за ним та аналізувати активність, що відбувається (чи ні) навколо нього. З часом частина з обраних вами груп вийде в ТОП ваших улюблених та найбільш активних. А інша частина — відпаде як нерезультативний ресурс.

Порадами поділилася Оксана Феш, SMM-стратег Агенції розвитку локальних медіа «Або».

Було цікаво? Чекаю на 👏

Прочитай також:

Запостити на Facebook по-новому: 7 способів. Усі знають, що натискати, аби запостити на Facebook. А як зробити з цього крутий формат?

9 кроків, які допоможуть зібрати більше переглядів. Опублікувати матеріал на сайті та запостити на Facebook-сторінку — це лише початок роботи над дистрибуцією контенту.

Відео на Facebook — must have для онлайн-медіа. Facebook — наше нове телебачення. А ви користуєтесь цим?

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах