Чому робити відео важливо для будь-якого медіа. І лайфхак, як почати

Відео — це найлегший медіум для сприйняття та вже найдоступніший

Відео наразі всюди. Не заплатив за рекламу додатку — дивись анімаційну рекламу, зайшов у Фейсбук— дивись кепшн-відео. Про відео-рекламу перед піратськими фільмами я вже не кажу.

Відео — вже нова реальність. Люди все рідше читають, а більше дивляться. І медіа мають цим користатися. Щоб промотувати, популяризувати чи просто розповідати свої історії. У такій формі їх легше просувати у соцмережах та відслідковувати взаємодію та перегляди. Із влучною темою та у найпростішому форматі кепшену (відео з інформативними підписами) із ілюстрацій та тексту можна набрати тисячі переглядів, а найголовніше — викликати жваве обговорення.

Які історії можна розповісти у форматі кепшену?

Якщо коротко — будь-які. Головне, щоб було що подивитися — тобто оригінальна історія має ілюстративний матеріал — відео чи фото. А також суть історії можна розповісти у 10–12 невеликих реченнях, що дорівнюватиме приблизно хвилині відео. Для соцмереж це оптимальний хронометраж.

І почати це робити — нескладно.

Можна навіть на смартфоні, завантаживши один із додатків для монтажу. Я завжди рекомендую Quik — бо він кросплатформний — є версія для IOS та Android, доволі зручний у користуванні та безкоштовний. Запускається також і на старих моделях, але у кожному випадку треба пробувати. Наприклад, на 8-річному Ipad 3 працює без особливих проблем.

Там є базові функції, які потрібні для кепшену — титри та візуальний ряд. Спочатку обираєте візуальний матеріал з бібліотеки вашого смартфону. Далі обираєте один з режимів монтажу у програмі — для найбільш контрольованого краще обрати режим RAW — це дозволить прибрати суперефектні переходи між фото та відео та зосередитися на контенті.

Для кожного слайду окремо обирається текст та довжина — коротко, стандартно та довго. Музична бібліотека у додатку не дуже велика, але можна завантажувати сторонні треки. Загалом дуже інтуїтивний інтерфейс та гарний майданчик для відеоекспериментів.

До речі, не всю музику можна використовувати для відео, а тільки ту, яку ви придбали для використання, або яку автор дозволяє використовувати безкоштовно.

Є декілька таких найпоширеніших безкоштовних бібліотек музики — Audio Library від Youtube та FMA. А також можна пошукати у Youtube по запиту no copyright music. Такі треки можна буде використовувати у відео та постити їх у фейсбук чи інстаграм без застережень.

Роман Скрипник, відеоментор Агенції локальних медіа “Або”

Читайте також:

6 секретів, які допоможуть зняти якісне відео

B-roll, або перебивки у відео: навіщо вони потрібні

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах