Чому локальним редакціям потрібен бот для медіа моніторингу

Протестували новий MediaMonitoringBot у Telegram та розповідаємо, у чому його користь

У червні в Україні запрацював MediaMonitoringBot. Він сканує згадування заданого слова в топ-200 українських онлайн-виданнях і протягом 5 хвилин надсилає сповіщення з посиланням на матеріал. Із повним переліком ЗМІ можна ознайомитися за посиланням. Ми в агенції протестували бот і дізналися, як локальні редакції можуть використовувати його.

Безкоштовно можна моніторити до 5 слів

Зазвичай редакції у невеликих містах швидше дізнаються про місцеві новинні приводи, аніж регіональні чи національні видання, та можуть оперативніше їх опрацьовувати. Причина у тому, що часто — вони єдине джерело новин і працюють на місці подій. Однак і у такому боті є користь.

Після запуску ми протестували згадування слова «Конотоп». За перші дні новин було небагато — і стосувалися вони зовсім не міста, а, наприклад, села з такою ж назвою у Чернігівській області чи спортсменки Каміли Конотоп, яка отримала нагороду на чемпіонаті світу з важкої атлетики.

Однак ввечері 7 червня у місті сталося ДТП за участі поліцейського автомобіля, який збив 10-річного хлопчика, і після цього кількість сповіщень у чаті одразу зросла.

Бот дає посилання на матеріал, а також рейтинг і потенційне охоплення сайту

Переваги бота:

Є безкоштовна версія. У MediaMonitoringBot декілька тарифних планів, але базовий із 5 ключових слів — безкоштовний. Якщо бажаєте отримати доступ до більшої кількості слів — вартість складає 2990 гривень на рік.

Можливість слідкувати за тим, що пишуть конкуренти по темі. Такий бот — фактично новинний агрегатор, у якому не потрібно відслідковувавати усі сайти і можна отримати інформацію у декілька кліків в одному чаті.

Можливість оперативно дізнатися деталі історії. Бот надсилає сповіщення протягом 5 хвилин після публікації матеріалів. ТСН вдалося першими дістати відео з камер спостереження, на якому зафіксований момент аварії, і вже потім його опублікували інші сайти. До речі, бот відслідковує ключове слово і в заголовку, і безпосередньо у тексті.

Можливість відслідкувати згадування власного сайту в інших онлайн-медіа. Щоб побачити всі згадки, варто заглядати у Google Search Console. Однак для згадувань у топових ЗМІ вистачить і бота. Так, наприклад, на новину Конотоп.City про ДТП послався tsn.ua.

Недоліки бота:

У безкоштовній версії пошук може бути не завжди релевантним (як у випадку з назвою міста, селища та прізвищем), а функція «Стоп-слова», яка допомагає налаштувати його під себе, доступна лише у платній версії. І якщо обране слово — якесь дуже популярне явище чи подія, чекайте на бум сповіщень у Telegram. Однак протестувати його все ж варто.

Читайте також:

Люди бідкаються! Чим онлайн-медіа дратують аудиторію і як це виправити

Чому локальним медіа потрібні круті спецпроекти

Юліана Охотнік, менторка Агенції локальних медіа “Або”

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах