Три вправи, що пробудять колективний геній. Як проводити брейнстомінг у редакції

Вас чекають приємні несподіванки

Медіа — це ідеї. Без несподіваних рішень ваш сайт ніколи не стане більше, ніж просто ЗМІ. А бути лише засобом масової інформації у 2019 році уже недостатньо.

Гарні ідеї виникають спонтанно. Але, щоб не марнувати час, чекаючи несподіваних інсайтів, процес можна поставити на конвеєр. Це просто, цікаво та весело. А ще вам обов'язково знадобиться компанія.

Поговоримо про брейнстормінг, тобто метод мозкового штурма.
Його часто використовують ментори «Або» на тренінгах зі своїми редакціями.

Команда

Мінімум троє, максимум — десять людей. Зберіть до купи усіх ваших журналістів, але не тільки. Покличте також тих, хто зазвичай не задіяний у виробництві контенту. Присутність рекламного менеджера (він же у вас є, правда?) обов'язкова. Дизайнера — також. Бухгалтера — дуже бажана. Останній, попри всю нетворчість своєї звичайної роботи, на брейнстормінгу може проявити себе навіть краще за інших.

Власне, весь кайф мозкового штурму — у приємних несподіванках.

Також можна покликати людей зі сторони — друзів, експертів чи рекламодавців. І читачів, які активно лайкають пости від вашого медіа у Facebook.

Час і організація

На брейнстормінг бажано виділити не менше трьох годин. І в цей час ніхто не повинен відволікатись на якісь сторонні справи. Усі учасники мають вимкнути звук на смартфонах та відкласти їх в сторону екранами донизу.

Врахуйте також, що потрібно робити невелики перерви — через кожні годину/півтори.

Вам потрібен фліпчарт, щоб записувати усі поточні ідеї. І один ноутбук, у якому ви фіксуватимете найкращі з них. Ті, які варто брати у роботу.

Розминка

Щоб ваша команда швидше перейшла у режим генерації ідей, потрібно перелаштувати мозок кожного на творчість. Витратьте на це від 10 до 30 хвилин.

Ось кілька вправ, які гарантовано розворушать групу:

  • Придумати максимальну кількість способів використати предмет. Наприклад — коробок з-під сірників чи монету. Кожен записує свої варіанти на папері, час — 60 секунд. Потім усі зачитують, що напридумали. Жодних обмежень фантазії. Коробком з-під сірників можна малювати, обмакуючи його у фарбу. А з монети — зробити гудзик. У цій вправі є елемент змагання, адже вам потрібно порахувати, хто з групи придумав найбільше оригінальних варіантів. Вправу бажано повторити разів з п’ять. Зазвичай, вона гарно піднімає усім настрій.
  • Несподівана пара іменник-прикметник. Виконується по колу. Одна людина називає іменник — будь-який, а друга має додати прикметник, який утворить з першим словом максимально абсурдну пару. Наприклад: «пустельна троянда», «пластиліновий динаміт», «закривавлена галушка». Усе має відбуватись максимально швидко. Чим швидше, тим краще. Прискорюйте темп.
  • Пять слів. Пишете на фліпчарті п’ять слів і просите, щоб кожен склав з них невелику історію. Час — 60 секунд. Потім кожен розказує, що він придумав. Знову ж таки — жодних обмежень. Якщо хтось забажає, щоб в його історії корова співала голосом Олега Винника — він має на це повне право. Повторіть вправу три-п’ять разів.

На штурм! Без паніки і критики

Найпростіший варіант брейнстормингу— озвучуєте задачу і записуєте на фліпчарті ідеї учасників групи. Головне правило — жодної критики. Записуєте усе, що кажуть, навіть якщо одразу очевидно, що ідея погана. По-перше навіть лайтова критика може вибити людину з творчого стану. А по-друге, чиясь слабка ідея може наштовхнути іншого на ідею геніальну. Власне, так це і працює.

Важливо розворушити мовчунів. Це задача модератора штурму. Як мінімум час від часу потрібно звертатись до усіх по черзі і просити сказати бодай щось.

Модератору варто також частіше хвалити ідеї, які виникають у групи. Навіть, якщо ви поки і не вигадали чогось такого, що «саме те!».

Записуйте і реалізуйте

Якщо ідея не записана — її не існує. Уже через тиждень ви можете забути якусь важливу деталь. Тому після брейнстормингу потрібно виписати усе цікаве, що ви вигадали. І потрібно чим швидше запланувати, як ви будете реалізовувати ці ідеї. А далі — до праці. Останнє — найважливіше.

Євгеній Фролов, ментор Агенції розвитку локальних медіа «Або»

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook, тижневу розсилку від Білки. Там ми ділимося корисними лайфхаками для регіональних редакцій.

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах