П’ять перемог і одна з половиною «зрада» в проекті розвитку локальних медіа «Або»

Все про те, як насправді ми створювали онлайн-медіа з редакціями районних газет

Дев’ять редакцій з різних регіонів України об’єдналися в проекті нової агенції локальних медіа «Або», щоб створити сучасні сайти для своїх невеликих міст. Тепер Новоград, Старокостянтинів, Лиман, Біляївка, Калуш, Кременець, Мелітополь, Петропавлівка і Нова Каховка мають свої локальні видання на платформі The City, які вигідно відрізняються від більшості регіональних ресурсів.

А ми вже оголосили конкурсний набір у другу хвилю проекту. Можливо, саме ви — та мотивована команда, яка отримає круту платформу і допомогу команди менторів?

Коротко про п’ять перемог

На фінальному тренінгу більшість з учасників назвали запуск сайтів — великим досягненням для своїх редакцій. Ми створили їх на базі семи роздержавлених і двох приватних редакцій за підтримки NED. Командам довелося кардинально змінити ритм і формат роботи: якщо раніше, видаючи тільки газету «по накатаній», вони інтенсивно працювали пару днів на тиждень, то тепер перед ними стало завдання — щоденне оновлення сайту з жорсткими вимогами до контенту.

Освоїти технічно «адмінку» і самим ставити новини — теж було досягненням для багатьох. «Он виявляється, як на сайтах ці посилання роблять!» — захоплено сказала одна з журналісток під час першого тренінгу в редакції. Але такі нововведення в роботі витримали не всі: кадрове оновлення команд стало закономірним — пішли ті, хто не хотів або не міг вдосконалюватися і змінюватися. А ті, що змінилися, продовжують створювати власні медіабренди, вже відомі у містах.

Редакції двічі збиралися на тренінг у Києві і мали змогу отримати поради від досвідчених експертів з відомих онлайн-медіа. На світлині — Дарина Шевченко, яка розбирає тексти редакцій на відповідність стандартам

Головною перемогою проекту можна вважати систему менторингу. Дай ми редакціям просто платформу (хоча й вигідно кращу, за типові в регіонах, з класним дизайном і нестандартними форматами матеріалів) хто знає, що б ми отримали в результаті по якості контенту, статистики відвідувань. Кількох тренінгів із запрошеними експертами для системного ефективного навчання також недостатньо. Тож протягом року кожна редакція мала ментора, який наставляв, консультував, контролював, допомагав у складних ситуаціях — працював із текстами і людьми. Це фактично гостьовий редактор, який повністю включений в роботу редакції щоденно в Facebook- чаті. Інколи — борець із газетними заголовками і ліричними лідами, він же — творець покрокових інструкцій для мультимедіа-форматів, періодично — учасник креативного процесу тематичного планування.

«Біблією» проекту став стайлбук, в якому агенція чітко прописала редакційну політику і правила роботи новостворених сайтів. Цей документ чітко прояснив — ми маркуємо рекламу, не передруковуємо нечитабельні прес-релізи, користуємося зображеннями з відкритих джерел, відмовляємося від «чорнухи» в новинах і додаємо лайфстайл в тексти. Тут же в гайді — усі стилістичні вимоги до матеріалів, правила роботи у соцмережах, інструкція для адмінки. Для наших редакцій такий базовий для медіа документ був у новинку.

Новий сайт дав редакціям можливість працювати з новими форматами матеріалів. Побачивши ефективність конкурсів, тестів та ігор у прирості аудиторії, команди активно використовували їх в роботі. Це дозволило вірусно захопити «ядро» для сайту у соцмережах. Корисним став формат карток — зовсім нетиповий для локальних медіа, в якому «пояснюють на пальцях» актуальні і проблемні питання. Редакції могли створювати інфографіку і ілюстрації для матеріалів з допомогою дизайнера проекту, а також отримали необхідні навички, щоб робити відео для соцмереж.

Важливою перемогою можна назвати конкуренцію і кооперацію між дев’ятьма новоствореними сайтами мережі «Або». Команди вільно спілкувалися, ділилися корисним досвідом і ресурсами, допомагали одне одному з ідеями текстів у закритій групі проекту у Facebook. 14 лютого був опублікований перший спільний проект редакцій: «Кохання, що об’єднує Україну: 9 історій кохання». В той же час успіхи одної з редакцій стимулювали роботу інших: для цього ментори публікували рейтинги з кількістю опублікованих матеріалів, статистикою Google Analitics та найцікавішими текстами, а також на етапі запуску влаштовували міжредакційні «батли», в яких учасники заробляли бали за певні завдання: наприклад, сім днів підряд оновлювати Instagram або створити матеріал-рейтинг.

Довго про одну з половиною «зраду»

Насправді, сайтів мало бути десять. Під час підготовки до запуску сайтів з проекту вибули дві редакції — з Кропивницького та Миргорода. Ці команди пройшли величезний конкурс, декларували свою мотивованість, але на практиці виявилися неготовими до роботи в новому форматі і створення окремого від газети сучасного продукту. Журналісти не розуміли, заради чого працювати вдвічі інтенсивніше, а головні редактори нехтували умовами співпраці із менторами.

Це було неприємною несподіванкою для команди «Або» — довелося терміново шукати заміну. Так в проекті вже у грудні останнім з’явився сайт Petropavlivka.City — з невеликою командою і великим бажанням працювати. Останнє виявилося таки важливішим. Заміну десятій редакції вирішили вже не шукати.

А ота половина «зради» — це комерційний напрямок. Реальний фінансовий результат був однією з головних цілей, яку ми ставили вже на старті, який би мав забезпечити роздержавленим редакціям незалежність від колишніх власників. Можна сказати, що жоден із сайтів зараз не заробляє на рекламі стільки, скільки потрібно для утримання і розвитку команди. У той же час варто сказати, що лідери почали продавати рекламні матеріали з перших місяців проекту, мають наразі вже по 10–15 цікавих текстів, в тому числі промо-конкурсів і тестів, продають банери і пости на сторінках ресурсів у соцмережах.

В більшості редакцій, на жаль, відсутні комерційні відділи або хоча б один менеджер, їхню роль довелося брати на себе редакторам і журналістам, але кожен із дев’яти сайтів вже почав заробляти на рекламі. Для них ми створили медіа-кіт з показниками аудиторії та перевагами промо-форматів, якому позаздрить будь-яке онлайн-видання.

Розділ з довідником компаній і спеціалістів, який мав стати основою комерційного напрямку мережі, поки знаходиться на стадії розробки.

Хочете дізнатися більше про наші «зради» і перемоги з новими редакціями? Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook, а також на нашу тижневу розсилку від Тієї самої Білки для регіональних медіа.

Гаяне Авакян, ментор Агенції «Або»

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах