Просте правило, як написати ідеальний новинний лід

Новини — це перевернута піраміда. У першому абзаці маємо повідомити читачу найважливіше і найцікавіше. На жаль, в регіональній пресі ми часто бачимо тексти без чітко виписаного ліда.

Ми вже давали три лайф-хаки, які допоможуть написати гарний заголовок до новини. Тепер поговоримо про перший абзац. На власному досвіді знаю, що іноді його народжуєш хвилин десять. А то і більше.

В інтернеті є велика кількість публікацій про те, як писати ліди. Наприклад, ось і ось. Але там усюди багато літер, а натомість хочеться мати якесь просте правило. Таке, щоб навіть журналіст-початківець зрозумів його з першого разу і одразу міг використовувати.

На жаль, подібного правила не існує. Все ж таки лід — це те, на чому автор має продемонструвати свою майстерність. Але є один прийом, пам'ятаючи про який, ви завжди зможете написати пристойний лід до новини (з іншими жанрами він не працює).

Ось цей прийом:

Новина має чітко розкривати сім питань: Що? Де? Коли? Хто? Яким чином? Чому? і Звідки ми це знаємо? Чітка і лаконічна відповідь на ЧОТИРИ з них має бути у першому абзаці (ліді).

Трохи прикладів

Було:
Письменник Іван Байдак презентує одну з топових книг цьогорічного Книжкового Арсеналу від видавництва Vivat — «Чоловік з моїм іменем».

Стало:
29-річний тернопільский письменник Іван Байдак (Хто?) презентуватиме у чортківському арт-кафе «Нептун» (Де?) свій шостий роман «Чоловік з іменем моїм» (Що?). Вхід на зустріч з літератором вільний (Як?).

Було:
12 червня о 01:24 до пожежно-рятувальної служби Володимиреччини повідомили про пожежу в Володимирці. У дерев’яному житловому будинку, критому шифером, горіла дерев’яна стіна та підлога в одному з приміщень.

Стало:
Вночі 12 червня (Коли?) рятувальники у Володимирці (Хто?) загасили пожежу у приватному будинку (Що?). Для цього їм доволося розбирати стіну і підлогу (Як?).

Було:
Понад дві години шість молодіжних команд змагалися у розважально-спортивному заході «Молодіжний квест», присвяченому Дню молоді, на міському пляжі Нової Каховки. Його організували відділи молоді і спорту та культури і туризму.

Стало:
Команди п’яти коледжів Нової Каховки і одна команда із міста-побратима Дрогобича (Хто?) взяли участь у «Молодіжному квесті» (Що?) на міському пляжі (Де?). Підлітки протягом двох годин танцювали, співали та читали власні вірші (Як?).

Євгеній Фролов, ментор Агенції розвитку локальних медіа «Або»

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook, тижневу розсилку від Білки та Telegram-канал МедіаЛапки. Там ми ділимося корисними лайфхаками для регіональних редакцій.

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах