Опублікували матеріал. І що далі? 9 кроків, які допоможуть зібрати більше переглядів

Опублікувати матеріал на сайті та запостити на Facebook-сторінку — це лише початок роботи над дистрибуцією контенту. І це один із головних викликів, які нині стоять перед медіа.

Можна підготувати безмежно крутий матеріал, але якщо його ніхто не прочитає, то сенсу у вашій роботі не було.

Ось 10 порад, які ми даємо редакціям мережі The City. Це достатньо прості правила, але більшість редакцій на старті співпраці з нами чомусь майже не користуються ними.

1. Запостити матеріал у місцеві і тематичні всеукраїнські Facebook-групи, яким це може бути цікаво. Не лінуйтеся це робити. Нехай це стане одним із обов’язків кожного автора: розкидати свій матеріалів пабліками.

Записали цікаве інтерв’ю з місцевим вчителем, розповіли про досвід батьків, чия дитина вчиться дистанційно — закиньте матеріал у групи для педагогів, батьків. З іншими темами за аналогією.

2. Не забувайте тегати у постах героїв матеріалу або організації, установи, які там фігурують. Але й не зловживайте цим — не ставте забагато тегів, не позначайте людей, яких у тексті немає або ж вони там згадуються побіжно одним рядком. І не перетворюйте теги в «могилу імен», всі їх треба органічно вписувати у текст підводки.

Ось невдалий приклад. Так, наші редакції часом теж помиляються (і вчаться на своїх помилках)

3. У коментарях до поста з анонсом матеріалу можна затегати групи чи сторінки, яким ця тема може бути цікавою, посадовців, активістів, керівників ОТГ і т.д., які дотичні до теми. Ситуативно — поставити їм питання, ініціювати дискусію.

4. Кидати лінки на ексклюзивні новини і матеріали редакторам обласних чи регіональних видань. Попередньо домовитися з ними про співпрацю в такому форматі. Обов’язкова умови: вони роблять рерайт вашого тексту (а не дають його повністю, просто скопіювавши) і ставлять активний лінк на ваш сайт (чим більше лінків на ваш сайт є на інших ресурсах, тим вище Google показуватиме вас у пошуковій видачі).

5. Записали велике інтерв’ю? Зробіть на його основі кілька новин для свого ж сайту. Обов’язково дайте в них посилання на основний матеріал.

6. Вигадати кілька форматів для переупаковки важливих матеріалів. Першу переупаковку постимо через 2–3 дні після публікації. Ситуативно це може бути:

  • Картинка-опитування по темі статті загалом або про факт, який у ній зустрічається.
  • Картинка-цифра зі статті (якщо у статті була якась важлива статистика, суми і т.д.)
  • Картинка-цитата, картинка-факт, окреме колоритне фото з матеріалу з короткою підводкою і лінком на статтю.
  • Кепшен-відео на основі цієї історії (якщо практикуєте подібне).
  • Пост, в який виносите яскравий епізод, міні-історію, важливу цитату.
Ось таке опитування могло би доповнювати матеріал про сімейних лікарів. Лінк на сам текст можете бути в пості або в першому коментарі під ним

7. Періодично матеріали, які не прив’язані до інформаційних приводів, публікувати на Facebook-сторінці ще раз — з оновленим заголовком і картинкою-заставкою.

8. Реагуйте на інформаційні приводи і періодично піднімайте старі матеріали — оновлюйте дату публікації, підправляйте лід, за потреби освіжайте інформацію і знову виводьте матеріал на головну сторінку, постіть в соціальні мережі.

Це гарно працює з «вічно зеленими» матеріалами. Приміром, якщо ви писали, як подати податкову декларацію онлайн, то цей же текст можна оновити напередодні чергового подання квартальних звітностей — і дати ще раз на сайт.

9. Не забувайте робити внутрішнє перелінкування на сайті — в статті про рішення сесії міськради варто дати лінки на інші матеріали, які стосуються міськради. А в тексті про незаконне будівництво торгівельного центру — лінки на матеріали, в яких ви піднімали цю тему раніше.

А ще не забувайте, що на сайті можна встановити пуш-повідомлення, деякі матеріали — ставити на додаткове промо на Facebook (тут поради про те, як не злити бюджети впусту).

Читайте також:
⚡️ 6 типових помилок в ілюстраціях до статті, які не варто повторювати
⚡️ Чекліст для редактора. 7 речей, які ви можете зробити зі сторінкою у Facebook. Але ще не зробили
⚡️Люди бідкаються! Чим онлайн-медіа дратують аудиторію і як це виправити

Лєра Лауда, менторка Агенції розвитку локальних медіа «Або»

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook і тижневу розсилку від Білки. Там ми ділимося корисними лайфхаками для регіональних редакцій!

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах