Одна подія і десять способів її висвітлити

Одна подія - часто інфопривід для десятка тематичних публікацій. Різних за форматом і фокусом.

На прикладі наших редакцій розповідаємо, як написати серію матеріалів про ДТП, день міста і мурал. І навіщо вам це.

ДТП

Волноваха.City за три дні отримала майже 7400 унікальних відвідувачів і 22500 переглядів. Такі цифри - завдяки ексклюзивному матеріалу про резонансне ДТП, в якому поліцейський Prius збив жінку на пішохідному переході.

Статистика Волноваха.City за даними Google Analytics

Що робила команда:

  • Оперативно опублікували ексклюзивне відео з місця пригоди. Редактор був очевидцем і зняв перші хвилини після ДТП. Оперативно поставили на сайт.
  • Зробили серію матеріалів: дізнавалася у лікарів про стан потерпілої. Наразі останнім матеріалом є повідомлення про смерть жінки в лікарні.
  • Оперативно розшерювали новини у соцмережах. Не тільки на своїй сторінці і групах міста, а й у маріупольських, звідки був цей поліцейський патруль.
  • Оперативно скидали у приват на Facebook-сторінки регіональних видань. Деякі з них таки дочекалися офіційної інформації від поліції, але редакція знайшла щонайменше 5 републікацій з активним посиланням на сайт.

Не варто сподіватися, що ви щось опублікуєте і вас одразу буде цитувати BBC. Але не бійтеся “підсовувати” свої ексклюзивні новини регіональним медіа, великим групам на Facebook і просіть у них обов’язково ставити активне гіперпосилання на ваш сайт як першоджерело.

Навіщо? Додаткові переходи, впізнаваність сайту і плюс для пошукових систем, як видають першими ті сайти, на які є більше посилань на різних веб-ресурсах.

Завдяки оперативності і активному шерингу відео редакції помітив національний телеканал. І купив його.

День міста

Згадайте, як ви висвітлювали День міста? Закладаємося, що багато хто написав один великий матеріал з купою фото. Приблизно за такою ж схемою звикли працювати наші підопічні редакції. А потім в їхньому житті з’явився ментор, який сказав: “Тепер ми все робимо інакше”.

Редакції спершу обурювалися, злилися, а потім прийняли невідворотне. Що вийшло? Просто процитуємо пост головреда сайту Попасная.City Ярослава Нестеренка:

“Сайт Попасная.City заставил нашу команду работать по-новому! На День города мы разделили работу на всех. Владимир Заруба снимал видео со всего праздника, монтировал его и описывал церемонию награждения. Екатерина Радионова готовила материал с детской локации. Кристина Стовпяга делала фоторепортаж мероприятия, общалась со звездой эстрады Вадим Олейник и вела онлайн трансляции. Мы с Алина Нестеренко провели шуточный опрос на фестивале пива, я подготовил видео и фоторепортаж с пивной локации. Впервые, пока шел праздник, два материала уже появилось на сайте, сыпались лайки в соцсети под прямыми трансляциями…”

Що отримали на виході? Десяток одиниць контенту. Це краще, ніж один розлогий матеріал, бо дає привід читачам десять разів зайти на ваш сайт. А це - додаткові перегляди, відвідуваність, вироблення звички читати вас і, зрештою, турбота про читача. Навіщо ґвалтувати його полотном тексту, якщо можна дати багато коротких і легких для сприйняття матеріалів.

Мурал

У місті з’явився перший мурал. Що робить редакція? Правильно, серію публікацій:

  • Репортаж про те, як мурал створювали.
  • Інтерв’ю з художницею про задум — чому зображено саме це.
  • Матеріал про те, як на міських будівлях виглядали б роботи найвідомішого у світі вуличного художника Бенксі.
  • Новину про кінопоказ стрічки про вуличних художників, який влаштували у місті.
  • Текст про те, як ще у містах оздоблюють стіни будинків.
  • Розмальовку ч/б версії мурала в газету.

Лєра Лауда, Гаяне Авакян, менторки Агенції розвитку локальних медіа “Або”

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах