Незвідані туристичні точки, гастромандри та непересічні особистості: якими були «Туристичні пазли»

Редакції Півдня розкривають туристичний потенціал регіону

23 жовтня завершилися редакційні батли між локальними ЗМІ Південного регіону «Туристичні пазли». Їх Агенція Або проводила разом із редакцією сайту O,Море. Протягом 8 тижнів команди працювали над різноманітними туристичними темами: від добірок місць для відпочинку до екологічних проблем.

Як розподілилися місця

Перемогу отримали журналісти Скадовськ.Сity з результатом у 292 бали. На другому місці — «Громадське радіо», яке отримало 287 балів. Третє місце посіло видання «Дружба» із загальною сумою балів 277. І на четвертому місці MediaPRO з 253 балами.

Хто брав участь

На участь у конкурсі зголосилося 9 редакцій з міст, які розташовані або на морі, або неподалік — наприклад, Болград, Кілія, Одеса, Скадовськ чи Маріуполь. Усі вони потенційно цікаві туристам, однак не у всіх цей потенціал вміють використовувати. Саме це й було головним завданням батлів — показати, що кожне велике чи маленьке містечко має чим привабити туристів та знайти шляхи, як розвивати цю галузь, показати читачам успішні кейси та приклади.

Протягом двох місяців журналісти працювали над 16 завданнями від менторів Дарини Шевченко та Антона Семиженка і редакції О, Море. Це були тексти у різних жанрах: від репортажів і до журналістики рішень. Команди могли себе спробувати в різних ролях, попрацювати з тими форматами, на які у рутинній роботі не вистачає часу та натхнення.

Незвичні формати, свіжі підходи

Розпочали редакції з огляду соцмереж, вони мали відшукати відгуки людей про відпочинок у їхньому місті. Це виявилося складним завданням для частини редакцій, адже у їхньому місті не так часто відпочивають туристи, тому й відгуків не так багато.

Хочемо звернути увагу на текст «Громадське радіо». Редакція не просто зібрала відгуки відпочивальників, але й склала певний рейтинг із порадами, які цікаві місця можна побачити у Маріуполі.

Також редакції мали спробувати себе у виготовленні інфографіки. У маленьких редакціях рідко є окремі дизайнери, тож для візуалізації журналістам доводиться включати весь арсенал власної креативності. Редакції мали створити карту з найцікавішими туристичними точками свого містечка і околиць.

«Дружба» оформила свої точки на карті, MediaPro нанесли позначки на скрін з гугл-карти. Скадовськ.City підготував інфографіку, на якій журналісти розмістили і туристичні точки, і фото. Окрему увагу варто приділити «Громадському радіо», тут журналісти створили по окремій інфографіці з корисною інформацією для кожної локації, яку описували.

Показати наслідки та вирішення проблеми

За час батлів редакції також працювали над текстами, які комплексно показували проблему: від причин до ідей вирішення. Такі формати дуже важливі для невеликих громад, адже реально можуть допомогти вирішити проблему.

Зокрема одне з завдань було дослідити, як пандемія і карантин вплинули на місцевий туристичний бізнес, поспілкуватися з підприємцями, пошукати успішні кейси виживання малого бізнесу в умовах кризи. Хочеться відзначити видання «Пушкинская», вони вдало розкрили секрети виживання одеських бізнесменів. А також Скадовськ.City, які чудово підбили підсумки дуже особливого карантинного туристичного сезону.

Особливо складним завданням для журналістів усіх редакцій виявилося завдання з журналістики рішень. Формат, який популярний за кордоном, рідко використовується у місцевих ЗМІ України. MediaPro блискуче впоралося з завданням, розписавши, як побудувати у своєму місті інклюзивний пляж. Корисний кейс не лише для читачів видання, а й загалом як приклад якісного самоврядування. Пізніше редакції прослухали вебінар від менторки Дарини Шевченко, як працювати з журналістикою рішень.

Екологія — важлива частина туризму. Тож одним із завдань батлів було розповісти про екологічні ініціативи їхніх міст. Скадовськ.City, «Громадське радіо», MediaPro та «Дружба» підготували тексти про еко-ініціативи своїх міст, як активісти досягають успіху та як долучитися до цього усім небайдужим.

Місто — це люди, які тут живуть

Герої текстів — це зовсім не обов’язково багаті і знамениті, героями текстів можуть бути прості люди, які власне й формують дійсність міста. Це довели учасники батлів, працюючи над низкою завдань. А допоміг їм у цьому вебінар із ментором Антоном Семиженком на тему репортажної журналістики.

Одне із завдань для редакцій — знайти бізнесмена-новатора, який зміг підняти місцевий бізнес на новий рівень, запропонувати клієнтам те, про що інші й не думали. MediaPro познайомило своїх читачів із власницею гостинного двору, який переродився зі звичайної козиної ферми. «Громадське радіо» розповідає про чоловіка, який допомагає туристам поринути у часи Середньовіччя. А героїнею тексту від Скадовськ.City стала жінка, яка робить сувеніри ручної роботи.

Ще одне завдання — провести день з людиною звичайної професії і показати, що звичайних професій не існує. «Дружба» провела день із моряком, «Громадське радіо» поспілкувалося з власником вейкпарку. А Скадовськ.City з фотографом на пляжі.

А як щодо особливих людей, які передають атмосферу міста? «Дружба» розповіла про творця оазису, екскурсовода та медсестру — простих людей, які створюють колорит міста. Піаніст на морі, тренерка з айкідо і волонтер — це герої тексту «Громадське радіо».

Також редакції шукали найнесподіваніші локації для туристів у своїх рідних містах: від кемпінгів до готелів з басейнами. Радили, в яких закладах харчуватися. Дізнавалися секрети місцевої кухні і шукали забуті рецепти. А також разом з істориками дізналися, як відпочивали у їхніх містах раніше.

Настя Абрамець, головна редакторка сайту О,Море

Вам також буде цікаво:

Як коронавірус вплинув на локальну журналістику та інші результати Digital News Report

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах