На які українські пабліки в Instagram варто підписатися, рекомендує АБО

У кожного з нас є десятки, чи навіть сотні, підписок в кожній із соцмереж, і кожен з нас постійно собі обіцяє їх підчистити, залишивши тільки важливі/круті/справді потрібні … Ці критерії теж – у кожного свої.

Але, давайте кожен буде чесним перед собою: як часто ви робите “чистку” своїх підписок? І ми зараз не про друзів, однокласників чи інші персональні акаунти, хоча з цим теж “усі ми грішні”, а про медійні пабліки.

Ще одне уточнення, йдеться не про загальнонаціональні ЗМІ. Тут ми вам не порадники, читайте те, що вам подобається. Ми відібрали трохи хороших акаунтів локальних мікромедіа, нішевих чи тематично орієнтованих акаунтів, які читаємо самі, та на які рекомендуємо підписатися і вам. Одні з них, відкривають очі на багато речей, беруть суттю, деякі – лаконічністю чи легкістю подання інфи, інші – оформленням, зануренням у тему чи просто тим, що неймовірні в усіх планах.

Завершуємо лірику, і переходимо до нашого шорт-листа, погнали:

Instagram-акаунти, які варто мати в підписках:

📍 Мікромедіа

  • Як ти там – локальне медіа із Запоріжжя. Про важливе та актуальне, багато про культуру та соціальні теми, оформлення – топчик.
  • Люк – журнал про Харків. Новини регіону, мистецтво, рефлексії, аналітика, урбанізм, відбірні цитатки та історії міста під обстрілами. І все це у класному та легкому форматі про місто, за яке нам усім зараз так болить, та що, попри все, продовжує жити.
  • Ікла – медіа, яке саме себе описує так: “про Україну живою мовою”. І це — максимально влучне пояснення того, що вас чекає на їхній сторінці. Дописи не щодня, це не про подієві новини, але всі головні теми – на місці.

Формат: круті та лаконічні експлейнери у відео – вони у них особливо класні та каруселях. За оформлення – окремий плюс. У Кожному дописі окремо вказане авторство, що ідеально для медійного проєкту в соцмережах. А ще – у них класні плейлисти за лінком у біо. Strongly recommended.

📍 Про українську культуру, історію, мову, музику, мистецтво …

  • Бунт – справді “нетипово” розповідають про українську культуру. Завжди цікаві та дуже часто неочікувані добірки, розповіді з зануренням у мистецьке минуле чи призабутий андеґраунд з крутими та часто маловідомими широкому загалу фактами. Все це під соусом хорошого гумору, з кльовим відчуттям реальності та оформленням для “справжніх бунтарів”.
  • Мозаїка – проєкт про українську культуру історію та мистецтво в розрізі: що ж нав’язали та скільки болю принесли цим напрямкам совєти. Лаконічно, гарно, на часі!
  • Локальна історія – Це той момент, коли історія затягує та занурює. Все не так, як нас вчили в школі. Глибоко, фахово про українців, нашу ідентичність, історію та персон від сучасних істориків та інтелектуалів. Якщо вам сподобається, рекомендуємо і виписати собі їхній журнал – це окреме естетичне задоволення.
  • Проєкт Р.І.Д. – проєкт про українську мову. Для тих, хто любить її більше за інших. Стільки вичурних словечок в одному місці, ви не знайдете ніде. Цікаво, корисно, збагачує словниковий запас на всі 200. Щоправда, будьте готові, що доведеться пояснювати, що ви мали на увазі 😅
  • Амнезія – видання про історію української культури. Підписка відриє вам багато цікавого, що, виявляється, пройшло повз вас.
  • Слух – відоме нішеве медіа про українську музику, пише багато та годно, виловлює цікавинки й зі світової сцени. Не без “лайфстайлу” в стилі “про кохання Дорофєєвої”, але і з фрешменами та різними стильовими закапелками та андеґраудом.
  • ukrainization.podcast – підручний паблік, що покращить вашу українську. Це сторінка однойменного подкасту. З ним ви точно запам’ятаєте, що “правильно”, а де краще сказати “вірно”, де ставити правильні наголоси, також додасть трохи цікавих знань щодо регіонального говору. “Родзинка” — все подається крізь призму пісень українських виконавців, тож ще й музичку можна для себе відкрити.
  • Gogol Media – видання “скромно” про себе пише так: “найкрутіше українське медіа про культуру. Розповідаємо про літературу, мистецтво, кіно та серіали”. Оцінювати “крутість” відносно інших – не беремося, але підписку рекомендуємо. Видання пише не тільки про українську культуру. Тут в дописах поруч будуть Леся Україна та Пабло Пікассо, експлейнер про фільми Гая Річі та факти про мультик “Як козаки …”, словом симбіоз всього, що актуальне та вічне у обгортці фахового погляду збоку.
  • Полумʼянийперсональний блог харків’янина Андрія, філолога та видавця, що покликаний популяризувати українську мову й культуру.
  • Вільнодумні – “блог про культуру мистецтво та актуальне соціальне”– з таким описом, а також лозунгом “Україна має за кого і за що боротися” – цей паблік увірвався в український сегмент Instagram буквально за кілька днів після 24 лютого. У вітальному дописі “вільнодумних” були слова, які якнайкраще проілюструють, що нас вас там чекає:

“Війна — це страшна реальність цього дня. Але коли минає страх починається пошук, пошук — засобів і сенсів. Наш контент про все українське, про те за що варто боротися, про все, що ми могли забути, про те, що ми вже не раз були в подібній ситуації, але вже в 100 разів сильніші!”

  • Довкола – нішеве медіа про подорожі Україною та світом. Раніше це медіа називалося Veter do it. Частина опису після ребрендингу медіа звучить так: “… продовжуємо інформувати вас про вигідні можливості для подорожей, розповідати що подивитися в Україні та світі, розповідати про усвідомлений туризм, культуру та історію.”
  • Простір – цікаво та зрозуміло про українську історію, події сьогодення. Створили його незадовго після війни зокрема для закріплення важливого, розставлення не зрозумілих на перший погляд історичних акцентів та розвінчування совкових наративів.

Автори пишуть: “… ми знаємо, що ця віна не тільки за фізичні простори України, а й за історичні та культурні. І відповідати ворогу потрібно на всіх цих просторах …” “Простір”– круте комбо зі справді гарно поданої інформації, з не менш крутим візуалом.

📍 Медіаграмотність

  • Детектор Медіа – сторінка однойменного ГО, чий фокус вже багато років – це українські медіа, медійні проєкти, ринок та все, що з ними пов’язано. Після 24 лютого, тут приділяться багато уваги російській пропаганді, огляду дезінформації та її спростуванню. А також, “Детектор медіа” фіксує публічних осіб, які прямо чи приховано підтримують вторгення росії та її наративи.
  • SPRAVDI – офіційний акаунт Центру стратегічних комунікацій при Міністерстві культури та інформаційної політики України. Тут боротьба з дезінформацією, роз’яснення всього, що важливо тут і зараз, від тем: “як обрати генератор”, “що таке “шахіди”, “як працює російська пропаганда” до державницьких міжнародних комунікацій: “чому важливо вигнати росію з ООН”, “рух України до НАТО” та багато іншого. Все лаконічно, зрозуміло та, навіть, з мемами та гумором.
  • Вокс Україна – сторінка однойменного незалежного аналітичного видання. Публікації не щодня. Більшість дописів – подаються крізь цифри чи базуються на ґрунтовних дослідженнях.
  • Фільтр – національний проєкт з медіаграмотності теж, від Міністерства культури та інформаційної політики України.

📍 Екологія

  • ЕкоРубрика – тут пишуть про екологію та вплив війни на довкілля. А ще – видання розробило інструкції до екорішень з вирішення різноманітних проблем.

📍 Єдине українське вечірнє медіа: ​​

  • Добрий вечір, ми з України – це наш проєкт. І так – це єдине українське вечірнє медіа, що поки існує тільки у соцмережах. Створилося воно навесні, як канал хороших новин і позитивних історій. Всім тоді це було потрібно. Пізніше формат виріс у вечірнє медіа: тут публікації з’являються лише з 19:00 по 22:00, пропонуючи читачеві такий собі підсумок дня. З актуальними темами під цікавим фокусом та з креативом.

Сподіваємося, добірка вам сподобається. А які пабліки долали б ви?

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах