Навіщо ми вигадали редакційні батли

Для результату потрібен азарт. А ніщо так його не стимулює, як змагання. Тому ми в Агенції розвитку локальних медіа “Або” вигадали редакційні батли.

Беруть у них участь наші нові редакції з Попасної, Волновахи, Сватового, Троїцького і Торецька. Усе це міста Донецької та Луганської областей. Сайти вони запустили у липні-серпні. А батл ми розпочали на початку вересня, коли усі вже були готові до більш-менш серйозної гри.

Для батла зробили лендінг на Тільді. Там щотижня з’являються нові завдання, за виконання яких редакції отримують жолуді. Це наша умовна валюта. Чому жолуді? Бо тотемною твариною “Або” є Та Сама Білка. А білки люблять жолуді. І, до речі, наші редакції тепер також.

Щотижня редакції отримують чотири завдання. Два з них пов’язані з контентом, два — з рекламою. Якщо команда сайту виконує всі, отримує 50 жолудів.

Ще є теми місяця. Їх дві. Це статті на задану тематику, яка окреслена досить широко. Наприклад: написати історію про людину з інвалідністю. Чи зачепити табуйовану у суспільству тему (тут наші редакції здебільшого пройшлися по проблемі наркоманії). Завдання ми вигадуємо так, щоб журналісти максимально виходили із зону комфорту. За кожен такий матеріал редакції отримує 50 балів.

І є місячні бонуси — за щоденне оновлення сайту, за зростання переглядів сторінок в порівнянні з минулим місяцем хоча б на 10% і за передруки матеріалів редакцій на інших сайтах з посиланням на першоджерело.

А ще є найкращий матеріал місяця. За нього редакція отримує 15 жолудів, переможця ментори обирають голосуванням. У вересні кращою визнали статтю від Торецька — про ОСББ. І це неабияк порадувало усю їхню редакцію.

Завдання, які ми вигадуємо для батлів

За весь час завдання були дуже різні. У тижневому списку задач є як і дуже прості, на виконання яких йде максимум півгодини, так і такі, що вимагають докласти чималих зусиль. Ось кілька прикладів:

Завдання по просуванню сайта і по рекламі:

  • Вигадати 3 теми статей-експериментів і взяти одну з них у роботу
  • Подати 3 інфозапити, на основі яких потім можна зробити новини або інфографіку
  • Вигадати 2 постійні відеорубрики і написати сценарій одного ролика
  • Написати редакційний блог або знайти блогера для сайту
  • Вигадати 3 постійні рубрики для соціальних мереж
  • Запустити на сайті онлайн-опитування і освоїти інструмент для його створення
  • Зняти, змонтувати і опублікувати ролик для соцмереж

Завдання по контенту:

  • Вигадати 3 теми статей-експериментів і взяти одну з них у роботу
  • Подати 3 інфозапити, на основі яких потім можна зробити новини або інфографіку
  • Вигадати 2 постійні відеорубрики і написати сценарій одного ролика
  • Написати редакційний або знайти блогера для сайту
  • Вигадати 3 постійні рубрики для соціальних мереж
  • Запустити на сайті онлайн-опитування і освоїти інструмент для його створення
  • Зняти, змонтувати і опублікувати ролик для соцмереж

Яка ціна жолудя і які призи отримують найкращі редакції

На лендінгу батлу є список того, на що можуть згодом редакції обміняти зароблені жолуді. Нагороду собі команди обиратимуть уже на фінішній прямій.

За 50 жолудів ми замовляємо їм піцу. А за 1100 — даруємо планшет. Ще у списку є набір брендованих футболок, настільна гра, екскурсія у редакцію відомого всеукраїнського видання. І навіть право звільнити ментора:)

Попередні результати

Редакції написали статті на теми, про які вони раніше і не думали. Почали виходити за рамки звичних газетних стереотипів, зробили перші кроки у продажах онлайн-реклами.

А головне — ментори відчули, що журналістам не байдуже на якому місці знаходиться їхня редакція у загальному рейтингу.

Вони чекають на результати тижня і навіть дратуються, якщо із цим виникає затримка.

Наразі головна битва розгорнулася між редакціями Волновахи і Попасної. Але і у Сватово ще є шанс стати чемпіоном. Втім, інших з рахунків також не будемо списувати. Батл триватиме до Нового Року і у редакцій попереду ще багато часу і жолудів.

Що кажуть про батл головні редактори

Павло Єштокін, головний редактор Volnovakha.city

— Нашій редакції батл допомагає долати психологічні та творчі бар’єри. А також вчить правильно управляти підприємством — заробляти свої перші промо-гроші і складати списки потенційних клієнтів. Хотілося б, щоб більше жолудів видавалося за головні цілі — показники охоплення аудиторії, продаж рекламних матеріалів.

Ольга Найденова, головний редактор Svatove.city

— Батл — це цікаво. Він стимулює вчитися, писати тексти, яких раніше не писали, шукати ідеї просування свого онлайн-видання і намагатися їх втілювати у життя, зацікавлювати потенційних рекламодавців. А ще це привчає дотримуватися плану роботи. І, напевно, допомагає довести собі самим, що насправді нічого неможливого не існує.

Ярослав Нестеренко, головний редактор Popasnaya.city

— Новину про те, що між редакціями буде батл ми сприйняли з гумором. Хоч нас і напружило те, що роботи тепер буде більше. Азарт з’явився. Ідея хороша. Так ми варимося у власному соку, а тут бац — нові виклики, а значить і нові знання. Потрібно, наприклад, зробити те, що самі давно хотіли, але руки не доходили. Правда, засмучує те, що виконання завдань батла відволікає від основного мети, яку поставив перед нами ментор — публікувати один великий матеріал і дві новини в день.

Марина Животкова, головний редактор Troyitske.city

— Більшість завдань батла виконуємо з цікавістю. Особливо по рекламним питанням це нас добре підганяє. Шкода, що ми не завжди встигаємо вкластися в терміни. От якби була можливість якось переносити дедлайн … Але в будь-якому випадку гра захоплює і допомагає не зав’язнути в рутині.

Євгеній Фролов, ментор Агенції розвитку локальних медіа АБО

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах