Навіщо вашому виданню Instagram та що з ним робити

Як запустити сторінку, набрати перших підписників та який контент постити

Кількість українців у Instagram у 2018 році досягла 11 млн. Найактивніше цією соцмережею користуються у Чернівцях, Києві, Тернополі, Івано-Франківську та Львові. Загальна ж кількість користувачів у світі подолала позначку в 1 млрд ще у червні 2018-го. Розповідаємо, чи потрібен медіа акаунт у Instagram та що з ним робити.

Декілька місяців тому ми запитали підписників нашої сторінки у Facebook, чи потрібен міському виданню акаунт у Instagram. 82% відповіли так і своїми прикладами підтвердили, що це не менш важлива соцмережа для спілкування з аудиторією та розміщення реклами. І втрачати цю можливість не варто.

З чого почати

По-перше, зрозумійте, чи дійсно ваша редакція готова витрачати час на Instagram. Просто дублювати контент без розуміння особливостей соцмережі і сподіватися на тисячі підписників — не варто.

Якщо відповідь позитивна, створюйте акаунт видання. Для цього потрібно або зареєструватися у Instagram, або додати ще один акаунт, якщо у вас вже є власний. За тиждень зможете перемкнути його на Бізнес — і таким чином дивитися статистику переглядів та запускати промоакції. Одразу подумайте, як виглядатиму сторінка та подбайте про візуальне оформлення — наприклад, фірмові піктограми для збережених сторіс.

Серед видань мережі The City в Instagram присутні 9 — Svatove.City, Торецк.City, Mltpl.City, Біляївка.City, Володимирець.City, Конотоп.City, Kremenets.City, Novograd.City, Рetropavlivka.City, а також Свои і Від себе.

Як набирати підписників

Зробіть анонс у інших соцмережах. Повідомте читачам, що за виданням тепер можна слідкувати і в Instagram. Розмістіть пост у місцевих пабліках, великих міських групах, на особистих сторінках, а також попросіть про це блогерів та лідерів думок серед вашої аудиторії.

Шукайте підписників по геолокації та хештегам. Підписуйтесь на місцевих жителів, залишайте коментарі та ставте лайки на постах — таким чином ви повідомляєте про себе.

Будьте активними. Коментуйте фото у міських профілях — робіть це по темі, а не розміщаючи спам. У своїх постах використовуйте теги — міста чи області, а також відслідковуйте актуальні події і реагуйте на них. Знімайте короткі відео — вони збільшують охоплення сторінки.

Який контент постити

Найкращий варіант — міксувати новинний контент із розважальним. Пропонуйте аудиторії новини міста і району, робіть анонси власних матеріалів із сайту. Однак поки не наберете 10 тисяч підписників, єдиний варіант розміщення посилань — у шапці профіля. Змінюйте посилання хоча б раз на день.

Також не забувайте про анонсування подій у місті, фоторепортажів звідти та просто світлин повсякденного життя міста і людей у стрічці.

Ще один варіант — показувати життя редакції. Розкрийте зворотний бік своєї роботи — з якими героями зустрічаєтесь, як готуєте матеріал, як виглядає ваш типовий робочий день. Також не забувайте про легкий контент — особливо на вихідні. У такі дні читачі часто мають більше часу, однак матеріалів у стрічці буде значно менше, ніж у будні. Запропонуйте добірку фільмів чи рецептів, зберіть власні найпопулярніші статті за тиждень.

Регулярно приділяйте увагу і постам у стрічці, і сторіс. Якщо маєте час і технічні можливості — знімайте лайви. Проводьте конкурси та опитування — це збільшує охоплення аудиторії та дозволяє дізнатися її інтереси і вподобання. Крім того, такий формат можна пропонувати і рекламодавцям. У сторіс можна публікувати повноцінні історії з відео, картинками та бумерангами. У стрічці таку історії можна опублікувати з використанням слайдера із декількох зображень — наприклад, зі зйомки одного з ваших інтерв’ю, яке скоро з’явиться на сайті.

Що почитати по темі

«Я працюю редактором сторіс»

10 додатків для створення крутих Instagram Stories

10 ідей для Instagram Stories

19 мікрофункцій Instagram і сторіс, про які ви могли ніколи не чути

На кого подивитися

Деякі українські та російські видання, де можна підхопити цікаві та корисні ідеї для ведення сторінки в Instagram:

The Village Україна

Vector

Karabas Live

Город

Bigvill.ru

Veter Magazine

Юліана Охотнік, менторка Агенції локальних медіа “Або”

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах