Лайк і репост. 15+ ідей для вірусних постів на сторінці вашого видання у Facebook

Збільшуйте вашу фан-базу

Днями я проводив тренінг у редакції запорізького сайту inform.zp.ua. Попри застарілий дизайн (який зовсім скоро оновлять) цей медіаресурс стрімко набирає популярність. У місті, де є близько двох десятків “живих” сайтів, за три роки вони вийшли на п’яте місце по відвідуваності. І не збираються зупинятись.

У них гарна статистика. 45% переглядів — це прямі заходи на сайт. Тобто, читачі потрапляють на ресурс, набираючи його назву у пошуковику, або через закладку браузера. Чудова цифра — адже прямі заходи — це віддана аудиторія, вважайте, підписники сайту. Такий відсоток зменшує залежність медіа від Facebook з його мінливими алгоритмами.

Але от трафік з соціальних мереж на inform.zp.ua дуже малий. Менше 5% (для порівняння, на сайтах мережі The City ця цифра — 80–98%). Хоча проблема, звичайно, не у відносних, а у абсолютних цифрах. Та й, власне, кількість підписників на сторінці www.inform.zp.ua мізерна Запоріжжя.

Тому соціальний трафік для них — головне джерело потенційного росту. На тренінгу ми обговорювали, як його збільшити. І одна з основних стратегій — розміщення постів, які “заточені” під репости. Таким чином охоплення сторінки значно зросте і зачепить аудиторію поза фан-базою сайту.

Запорізькі журналісти попросили Агенцію “Або” накидати їм ідей для таких постів. Що ми і робимо. Сподіваємося, список стане корисним медійникам з інших регіональних ресурсів.

Запропоновані ідеї можна реалізувати в різних форматах. Це може бути зфотошоплена картинка, фото, відео або публікація за допомогою одного із вбудованих форматів Facebook (наприклад, опитування).

Отже:

  • Гарні фото вашого міста. З логотипом видання і написом “Ми любимо Назва_міста)”. Якщо фото не редакційне — обов'язково вкажіть автора уже на самому зображені, десь у куточку. Всі будуть задоволені
  • Старі фото або інші зображення. Головне підбирати такі, які більша частина вашої аудиторії ще не бачила. Ідеально, якщо якось обіграєте те, як змінилося це місце за роки.
  • Пости, які апелюють до почуття місцевого патріотизму. Запостіть картинку із написом, який викликатиме гордість у вашої цільової аудиторії (для регіонального сайту це, відповідно, жителі певного міста чи вихідці з нього).
  • Заклик до допомоги. Наприклад, збір коштів для хворої дитини з вашого міста. Тут, звичайно, головне не вірусність, а реальна користь від публікації. Але ж і досягається вона саме завдяки репостам. Приклад ось.
  • Гарно оформлений рецепт місцевої страви. Розмістіть картинку з інгрідієнтами та апетитним результатом. Детальну інструкцію приготування можна розписати у поясненні до зображення.
  • Ще одна гастрономічна ідея. Купіть на ринку велику свіжу рибину. Розмістіть її фото і запропонуйте підписникам вгадати вагу. Поставте умову: потрібно написати коментар із вашим варіантом та зробити репост. Хто буде найближче до істини, той і отримає те, що на фото. Звичайно, замість риби може бути будь-що інше.
  • Вітання зі святами. Ваші читачі поділяться постом і таким чином привітають і своїх друзів.
  • Корисна порада. Короткий лайфхак. Наприклад, нагадайте про користь вітаміну С у холодну пору року.
  • Зробіть приємне вашим уже існуючим підписникам. Зберіть їх аватарки і зробіть мозаїку: квадрат “зклеєний” з маленьких фото, на кожній стороні якого буде по сім облич. Таким чином на одній картинці опиниться майже півсотня ваших фанів. Людям буде цікаво шукати себе і знайомих на таких полотнах, а знайшовши, вони з великою вірогідністю зроблять репост.
  • Огляд цін у місцевих супермаркетах чи ринках. Порівняйте скільки коштують однакові продукти у різних місцях міста.
  • Місцеві тваринки. Фото+напис на ньому. Тут головне, щоб зображення викликало почуття “мімімі”. Або якусь іншу сильну емоцію, наприклад, співчуття. За досвідом знаю, що краще репостяться картинки зі “спільними” тваринам — бродячими собаками та котами, дикою фауною або ж із жителями місцевого звіринця чи притулку.
  • Вражаючий факт. Щось несподіване і викликаюче подив. Дізнайтесь, наприклад, про найбільшу глибину вашого місцевого озера. Можливо, майже ніхто і не здогадується, що там є 10-метрові ями. Репости гарантовані.
  • Якщо спортсмен або артист з вашого міста взяв призове місце у великих змаганнях чи фестивалі, розмістіть його фото з вітальним підписом. Репости будуть, адже усім нам приємно пишатись своїми земляками. Якщо на фото дитина — взагалі ідеально.
  • Жарт. Тут бажано зачепити якийсь актуальний інформаційний привід, бо ж у нас не просто сторінка з мемасиками.
  • Сильна цитата з вашого ж інтерв’ю: фото героя і його слова. Якщо гарно підберете висловлювання — їм захочуть поділитись. Ще й отримаєте додатковий трафік на статтю.
  • Короткий вірш місцевого поета. Такий, щоб помістився на одну картинку: слова і відповідний їм фон. Якщо вірш про ваше місто чи район — ідеально. Подібне ж можна зробити і з картинами місцевих художників. Головне, щоб не зрадив смак.
  • Челендж. Вигадайте для ваших читачів обіцянку, яку вони захочуть дати і собі. І закріпити це — публічно поділившись із друзями. Чудово працює під Новий Рік. Гумор вітається.

Євгеній Фролов, ментор Агенції розвитку локальних медіа «Або»

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook і тижневу розсилку від Білки. Там ми ділимося корисними лайфхаками для регіональних редакцій.

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах