Конференція, форум, хакатон: як отримати від участі максимум

7 порад, які не дадуть згаяти час даремно

Нещодавно я провела кілька днів на конференції Unlock у Празі. Туди з’їхалося кілька сотень ГО-шників, медійників, айтішників та представників креативних індустрій зі Східної Європи та центральної Азії.

Сама програма заходу не надто вразила, але я знала, що їду туди не за новими знаннями. Ключова ціль була в іншому — знайти партнерів для проектів агенції «Або» за кордоном.

І це перше з семи правил продуктивних конференцій, які я для себе вивела: чітко розуміти, навіщо йдете на захід. «Просто послухати» — найпровальніший із можливих варіантів.

Ознайомтеся з програмою, почитайте більше про спікерів і подумайте, хто і чим може бути вам корисним. Комусь є сенс презентувати ваш проект або ідею (донору чи потенційному партнеру), комусь — просто поставити питання (приміром, розпитати, як у чужій редакції влаштовано процеси, що вас цікавлять), від іншого — отримати фідбек на якусь свою ідею.

Наперед продумайте, як у розмовах презентуватимете власний проект — щоб швидко, зрозуміло і переконливо.

Фото: Alena Agadjikova

Часто організатори великих заходів створюють напередодні івенту Facebook-групи для учасників. Розкажіть там про свій проект і очікування. Тільки не пишіть про всі ці «нові знання і враження», будьте максимально конкретними — мовляв, хочу зрозуміти, як запустити комерційний відділ, знайти партнера для такого-то проекту абощо. Попросіть відмітитися у коментарях людей, які мають цікавий вам досвід, і домовтеся з ними перетнутися (ну, якщо івент великий і учасників тьма). Словом, активно знайомтеся — і з учасниками, і зі спікерами.

Конференцію Unlock влаштували у відкритому просторі Kasárna Karlín, який облаштували на території колишніх військових казарм. Фото: Unlock 2019

Нагадайте про себе опісля заходу. Приміром, на Unlock я познайомилася з кількома потенційними донорами, зацікавила одну із журналісток написати про наш проект у профільному виданні її країни, запітчила нас як спікерів для подібної конференції за кордоном, познайомилася з представниками кількох медійних ГО. Всім їм через день після заходу надіслала коротку презентацію про наш проект, контакти і лист про те, чим ми можемо бути один одному корисними.

Виписуйте ідеї та «осяяння». З великою вірогідністю, чимало виступів заходу здадуться вам дуже загальними, «нічого нового, я й так все знав». А потім одна випадкова фраза спікера може наштовхнути на круту ідею або дати імпульс до дій.

Заради таких осяянь я й відвідую великі заходи, а найбільше їх отримую, коли слухаю не своїх колег, а людей із суміжних галузей, в яких сама розуміюся значно менше. Занотовуйте такі ідеї, навіть якщо вони здають божевільними або не на часі. З Unlock я привезла десяток таких, але про це розповім вже в наступному блозі.

Фото: Unlock 2019

Спробуйте впровадити бодай одну нову ідею. Нові знання та ідеї — це лише інструмент. Але він нічого не вартий, допоки ви не застосуєте його на практиці. Перші дні опісля заходу (якщо він був не провальним, а ви на ньому — продуктивними), вас розпиратиме від думок та натхнення. Обов’язково скористайтеся цим моментом — і спробуйте втілити у життя бодай одне рішення чи гіпотезу, які народилася опісля і завдяки івенту.

До речі, поки я була на Unlock, майже всі наші ментори були на Lviv Media Forum. І робили нотатки з найцікавіших виступів спікерів. Шукайте всі їх на нашій Facebook-сторінці:

Лєра Лауда, менторка Агенції розвитку локальних медіа «Або»

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook і тижневу розсилку від Білки. Там ми ділимося корисними лайфхаками для регіональних редакцій!

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах