Де журналістам шукати дані про загиблих і як перевіряти інформацію

Команда платформи пам’яті Меморіал щодня працює з темою загиблих, багато спілкується з рідними загиблих. Така робота вимагає специфічного підходу, пошуку правильних фокусів текстів, формулювань та слів у спілкуванні.

Як Меморіал шукає дані про загиблих, а також, як їх перевіряє, розповідає керівниця моніторингової групи платформи Інна Попович.

Як і де моніторити дані про загиблих?

Найдієвіший метод моніторингу інформації про загиблих — це пошук в соцмережах. Найшвидше повідомляють про загиблих родичі, друзі, знайомі. Шукаємо за ключовими словами — “загинув”, “померла”, “обірвалось життя” і т.д.

Користуємось всіма доступними соцмережами, включаючи “Однокласники” і “Вконтакте”. Якби нам не хотілось, багато людей продовжують вести свої сторінки на офіційно заблокованих в Україні соцмережах.

Звісно, не ігноруємо звичайні новини. Інколи там є інформація, якої немає в соцмережах. Налагоджуємо контакти з регіональними журналістами, громадськими організаціями, об’єднаннями. У них потрібна інформація на місцях опиняється швидше. Теплі відносини і хороша репутація допоможуть отримати необхідні дані.

Важливо налагодити відносини з державними установами.

У кожному регіоні це працює по-різному, але всюди варто пробувати контактувати з:

  • місцевими радами, адже вони отримують поіменні списки загиблих;
  • окремими підрозділами, з якими можна домовитись про прізвища загиблих конкретної категорії. Наприклад, інформацію щодо загиблих вчителів можна пробувати дізнатися через місцеві підрозділи Міністерства освіти), про медиків — в управлінні охорони здоров’я, і т.д.;
  • військово-цивільні адміністрації кожного регіону (ВЦА) чи на рівні області до ОВА;
  • потрібні вам дані можуть бути також в управління поліції.

Місцеві групи у соцмережах.

Якщо відомо про місто (місце) загибелі, наприклад “ракетний удар з багатьма загиблими на Вінниччині”, знаходимо в соцмережах місцеві групи, шукаємо очевидців, родичів, друзів. Намагаємось встановити контакт (пишемо повідомлення в особисті або коментарі під дописами для швидкого реагування. Найкраще і туди, і туди.)

Обов’язково налагодити контакт з адміністраторами таких груп, тоді будете отримувати інформацію з перших вуст, а заодно й контакти родичів чи знайомих загиблих.

Як перевірити інформацію?

Спілкуємось з родичами, не боятись ставити додаткові запитання (у контексті розмови може виявитись, що “ми точно не знаємо, нам хтось сказав”). Неодноразово були випадки, коли родичі були впевнені, що людина загинула, а потім вона виявилась жива. Тож правило трьох джерел ніхто не скасовував. Навіть, якщо дані надали рідні — їх потрібно перевірити додатково.

Інший варіант — запитувати в офіційних установах, які можуть володіти такою інформацією (підтвердіть або спростуйте).

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах