Групи на Facebook: як використовувати і навіщо

Саме так: групи, а не сторінки. Ці 5 пунктів дадуть уявлення про те, як групи в соцмережі стануть корисними для вас.

Соціальна мережа Facebook пропонує користувачам дві форми об’єднання за інтересами:

Різниця така:

  • сторінка — те, на оновлення чого ви усвідомлено підписуєтесь, щоб читати певні новини чи бачити пропозиції бізнесу. Приклад.
  • група — спільнота, куди вас можуть додати. Всі учасники (не тільки адмін чи автор) мають право постити оновлення сюди. Як правило, це інформаційні ресурси для місцевих жителів, джерела дивного гумору і мемчиків, закриті спільноти за будь-якими інтересами (в’язання, психологія, коти, подорожі, тощо). Приклад.

І в той час, коли зі сторінками працюють геть усі, це зрозумілий і відкритий формат для кожного користувача, — групи недооцінюють, не вважають за потрібне досліджувати і мати з них вигоду.

Натомість, останнім часом глобальні оновлення Facebook стосуються саме груп, і сам Цукерберг зізнавався, що бачить за ними майбутнє комунікації.

Ловіть 5 способів зробити формат групи корисним для вашого медіа 📢

  1. Знайте свою аудиторію.
  • Яким хобі займаються люди;
  • на яких авто їздять;
  • де купують продукти, який маркет вважають якіснішим;
  • куди подорожують;
  • що продають і що купують, за яку ціну;
  • як і про що жартують, що слухають і дивляться.

Цю та іншу інформацію про людей вашого міста можна дізнатися, вступивши до локальної групи та іноді переглядаючи її оновлення.

2. Зашерьте матеріали (від імені сторінки медіа).

Не будьте тихим спостерігачем. Діліться своїм контентом.

До групи можна вступити від імені сторінки медіа (і дочекатися підтвердження від адміністратора) і почати шерити свої новини, маючи з цього більше переглядів на сайті та нових підписників.

Підводка: може бути менш “живою” і більш медійною, професійною. Ця підводка сприймається як від імені редактора чи журналіста.

Але обережно: надто активний шерінг буде сприйматися як спам і вас, скоріше за все, заблокують. Знайте міру і ознайомтеся з правилами групи.

3. Створіть приватний профіль чи зашерьте від власного імені.

Дописи, якими поділилися від імені приватного профілю (людини), викликають більше довіри. Можна створити для цього окремий, робочий профіль чи ділитися з власної сторінки, від свого імені.

Підводка: має бути максимально “людська”. Це сприймається як пост від живої людини — наприклад, активістки, якій дуже хочеться ділитися інформацією. Це не журналістка, не маркетологиня, не менеджерка, не редакторка, а звичайна активна людина без журналістського чи маркетингового бекграунду. Вмійте вчасно вимкнути професіоналізм та додати простого людського шарму.

Приклад хорошої підводки та активної реакції від аудиторії.

4. Створіть групу власної сторінки.

Для сторінки власного медіа також можна створити групу. Це дозволить об’єднати людей, що підписані на вас, та дати їм право висловлюватися.

Краще, коли у такої групи буде вузьконаправлена тема: оголошення, тварини, красиві фото, велосипедні маршрути, куплю-продам, рекомендації, тощо.

5. Використайте групу як джерело ідей і натхнення.

Прочитайте дописи, які залишають люди у місцевих групах. Особливо ті, де багато коментарів та реакцій. Відшукайте гострі теми й сюжети, які хвилюють місто саме зараз, — на основі цього знання можна готувати матеріали для сайту.

Ідея для матеріалу: дослідити, яку онлайн-роботу пропонують у Бердянську, чому саме для жінок і чи можна заробити хороші гроші таким шляхом.

Бонус. Створіть закриту групу для команди.

Для обміну ідеями, цікавими форматами, посиланнями на круті можливості у журналістиці, прикладами вдало втілених проектів, професійними лайфхаками — чудово, коли для цього команда медіа має власну відкриту чи закриту групу на Facebook.

Таку, як ця, наприклад.

Вступила в безліч груп, щоб дослідити питання, — Оксана Феш, SMM-стратег Агенції розвитку локальних медіа «Або».

Було цікаво? Будь ласка, став 👏

Більше тут:

Запостити на Facebook по-новому: 7 способів. Усі знають, що натискати, аби запостити на Facebook. А як зробити з цього крутий формат?

Коментарі на Facebook: реагувати чи ні? Відповіді на усі питання про шквал коментарів під постами.

Відео на Facebook — must have для онлайн-медіа. Facebook Watch — нове телебачення. А ви цим користуєтесь?

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах