“Все пропало!”: наш сайт заблокували у Facebook і як ми це виправили

Три дієві кроки, коли Цукерберг і його алгоритми роблять реально боляче

“Ми видалили вашу публікацію, оскільки вона схожа на спам”. Півсотні таких сповіщень одночасно отримали всі журналісти сайту Попасная.City, коли Facebook повністю заблокував їхній сайт.

Із соцмережі вилучили всі дописи із посиланнями на ресурс, в тому числі миттєво спустіла офіційна сторінка. Лінком не можна було поділитися навіть у Messenger.

Що могло спричинити такий тотальний бан сайту і які три кроки дозволили це виправити менше, ніж за 12 годин — у нашому блозі.

Чому сайт заблокували

Facebook блокує пости через порушення Стандартів спільноти. В нашому випадку, ймовірно, він сприйняв домен сайту як спам через багаторазові скарги когось із користувачів або активне розповсюдження юзерами посилань на голосування у фотоконкурсі. Оскільки журналісти сайту притримуються Редакційних стандартів щодо роботи із соцмережами, варіант спаму в їхніх постах одразу “відпав”.

Щоб показати масштаб “катастрофи”, скажемо, що за даними Google Analytics 63% трафіку на сайт приходить саме із соцмереж. А фотоконкурс опинився на межі зриву, бо для голосування використовується авторизація через Facebook.

Три кроки для відновлення дописів

Ось що ми зробили, щоб відновити помилково видалені Facebook-ом записи.

1. Перевірили свій сайт за допомогою антивірусу. Щоб бути впевненим, що він не розповсюджує шкідливі програми.

2. Позначили видалені записи як “не спам”. Така кнопка з’являється, якщо відкрити сповіщення про видалення публікації.

3. Написали до Служби підтримки лист із повідомленням про помилкове блокування сайту.

Для цього треба натиснути на знак питання справа зверху, обрати Повідомити про проблему/Щось не працює/Продукт — Сторінка/Опис проблеми/Додати скріншоти.

“Facebook помилково прийняв за спам пости з посиланням на сайт Popasnaya.city. Всі записи зі стіни офіційної сторінки видання були позначені як спам і видалені. Просимо виправити помилку і відновити записи на сторінці https://www.facebook.com/popasnaya.city”, — писали ми до модераторів.

Потрібно, щоб це зробили якомога більше активних користувачів. Можна закликати допомогти і ваших підписників, давши невелику інструкцію. І нагадати про можливість додати сайт у “закладки”.

Сайт Попасная.City розблокували менше, ніж на 12 годин. Після листів до Служби підтримки всі видалені дописи відновили.

Гаяне Авакян, ментор Агенції локальних медіа “Або”

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook і тижневу розсилку від Тієї самої Білки для регіональних медіа. Там ми ділимося корисними лайфхаками!

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах