Англомовний сайт The Correspondent припиняє роботу. На його запуск зібрали $2,6 млн

Видання проіснувало півтора року і 31 грудня припинить роботу. Усе через фінансові труднощі

Фото: niemanlab.org

Після гучної краудфандингової кампанії у $2,6 мільйона доларів (проведення якої коштувало $1,8 млн), метою якої був запуск сайту у Нью-Йорку голландське видання De Correspondent оголосило про припинення роботи англомовного сайту The Correspondent. Станеться це 31 грудня.

На старті у De Correspondent обіцяли, що редакція нового сайту працюватиме у Нью-Йорку. У якості амбасадорів свого часу їм вдалося залучити відомих у США журналістів, письменників та продюсерів, які активно промотували кампанію. Однак коли суму вже зібрали, виявилося, що засновники De Correspondent взагалі не планували запускати сайт у США. Згодом скандал набув розголосу і їм довелося приносити вибачення.

De Correspondent позиціонував себе як сайт без реклами, який працює за клубною моделлю. Команда наголошувала на повній прозорості процесів — від звітування до використання членських внесків. Видання тепло зустріли в США — засновникам вдалося залучити фінансування від фондів Knight, Craig Newmark Philanthropies, отримати близько $1 млн від організації Luminate, а влітку 2020 на запуск у США Omidyar і Democracy&Media Foundation виділили ще $900 тисяч.

Однак у вересні на сайті The Correspondent з’явилося наступне повідомлення:

“Оскільки ми є виданням без реклами, увесь чистий дохід The ​​Correspondent складається з членських внесків. Ми розпочали роботу 30 вересня 2019 року, і загальна сума членських внесків у тому році становила близько $139 тисяч. Середній щорічний членський внесок становить $51, а середній щомісячний членський внесок — близько 5 доларів.

The Correspondent ще не досяг точки беззбитковості, але ми швидко зростаємо, щомісяця приєднуються сотні нових членів. Ми дуже вдячні, що можемо розвиватися завдяки фінансуванню нашими партнерами Luminate та нідерландським Democracy&Media Foundation. Вони висловили свою віру в міждержавну журналістику.

Наша мета — до кінця 2022 року створити самоокупну журналістську платформу, що повністю фінансується членами. Але ми можемо здійснити це лише в тому випадку, якщо ті, хто приєднався до нас під час кампанії 2018-го, відновлять своє членство цього місяця”.

Більшість підписників не продовжили свою підписку — з 55 тисяч у 2019-му наразі у видання лишилося 22 тисячі підписників.

У своєму листі один із засновників De Correspondent Ернст-Ян Пфаут зазначив, коли влітку вони отримали черговий транш, то окреслили 3 найгірших сценарії для The Correspondent. І у жовтні всі вони стали реальністю — серед них, наприклад, те, що середня річна сума підписки виявилася значно меншою, ніж очікували у виданні (43 евро замість 70). Багато підписників також зауважували про фінансові проблеми та пандемію коронавірусу. Все це призвело би до збитків у розмірі 900 тисяч євро у 2021-му, а дохід не перевищував би 1 мільйон.

У The Correspondent був лише один журналіст, який працював у США. Це Ерік Холтхаус, проте з 30 листопада він зупинив співпрацю із виданням. Частина команди одночасно працювала і в голландській версії сайту, тож вони повернуться туди на повну ставку. Загалом це коштуватиме компанії 544 тисячі євро на рік.

Засновники розглядали різні варіанти, за якими видання продовжило б свою роботу (наприклад, скорочення команди чи зарплат), однак жоден із варіантів не був фінансово прийнятним.

“Враховуючи пандемію COVID-19, яка домінувала у нашому житті та міжнародних заголовках протягом останнього року, виявилося надзвичайно складно постачати “альтернативу щоденним новинам”, яка була б досить актуальною для читачів у понад 140 різних країнах”.

Разом із тим у De Correspondent ніякого скорочення штату або бюджету не буде.

“Наступного року, коли ми будемо готові поміркувати над тим, що сталося, маємо намір поділитися уроками. Такий крок повністю відповідає нашим основним цінностям: чесність, прозорість та готовність аналізувати власні помилки.

Нашу позицію можна підсумувати простою фразою: не зазнає невдач той, хто нічого не пробує. Ми намагалися, і ми будемо продовжувати пробувати ризиковані та захоплюючі нові проєкти в майбутньому. Деякі з них також зазнають невдачі, але багато з них будуть успішними. Виносячи уроки з поразок і перемог, ви ростете — як організація, і як особистість”.

Вам також буде цікаво:

Як видавець локального видання у 100-тисячному Пуебло намагався отримати бюджетне фінансування

Як коронавірус вплинув на локальну журналістику та інші результати Digital News Report

--

--

Агенція медійного росту "Або"

Поради для регіональних редакторів та журналістів на реальних прикадах